Evropa prijeti sankcijama
0

Napuljani strahuju od bolesti zbog 2.400 tona smeća

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska komisija upozorila je Italiju da bi se mogla suočiti sa sankcijama ako ne ukloni 2.400 tona smeća nakupljenog na ulicama Napulja. Građani su zabrinuti da bi ova kriza mogla donijeti niz teških oboljenja, poput leukemije.

Više od sedam dana demonstranti u Terzignu, malom gradu kraj Napulja, palili su vozila, spaljivali talijansku zastavu i bacali kamenje i petarde na policiju u znak protesta protiv širenja prljavštine i otpada, kao i planova za otvaranje novog odlagališta.

Sukobi s policijom doživjeli su vrhunac u noći sa petka na subotu, nakon čega se situacija smirila.

Papa Benedikt XVI u subotu je zamolio za pravedno rješenje problema s kojim će sve strane biti zadovoljne.

Zastupnik Evropske komisije za okoliš, Janez Potočnik, ozjavio je da sukobi zbog smeća u Napulju pokazuju da Italija nije poduzela potrebne korake od posljednje krize sa otpadom iz 2007. godine, piše AP.

Anna Langella svog dvoipogodišnjeg sina morala je odvesti doktoru nakon što se razbolio. Dobila je jasan savjet - da se preseli na neko drugo mjesto.

Langella je za Reuters ispričala da njeno dijete često povraća, a za to krivi smrad otrovnog otpada koji se gomila u blizini njene kuće u Terzignu, nadomak Napulja.

"Moramo djecu držati u kućama, a prozore i vrata zatvarati. Ipak, ni to nije dovoljno", žali se Langella. "Ovo je grozno. Država nas je napustila."

Odlagalište koje je otvoreno prošle godine prepunjeno je, a mještani se protive otvaranju novog.

Nakon višednevnih sukoba premijer Silvio Berlusconi obećao je da će uložiti 14 miliona eura u nadogradnju odlagališta u Terzignu, te dodao kako odatle nema opasnosti po zdravlje građana.

Ipak, mještani su skeptični i zabrinuti.

"Smrad nas uništava, ali to je još i manje zlo. Ono što je važnije je da mi ovdje umiremo, pojavila se leukemija, limfomi, mijelomi, najgore bolesti", kaže učiteljica Anna De Vincenzo.

Postoje dokazi da su neki dijelovi Napulja i njegove okolice već decenijama kontaminirani zbog ilegalnog odlaganja otpada i njegovog spaljivanja.

U medicinskom žurnalu "Lancet Oncology" 2004. godine dio regije Campanija, čiji je Napulj glavni grad, nazvan je "trouglom smrti" zbog zagađenog zraka, tla i vode, odnosno visokog nivoa toksina koji uzrokuju rak.

Istraživanja provedena 2007. pokazala su da je smrtnost ljudi koji žive u blizini odlagališta povećana za 9 do 12 posto.

Vanredno stanje zbog ovog problema u Napulju je prvi put proglašeno 1994. Ipak, sve do danas nesposobnost političara, korupcija i utjecaj mafije Camorra onemogućili su da se kreira moderan i siguran pogon za obradu smeća.