Svijet
0

Italiji prijete visoke novčane kazne zbog smeća

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Italija će se suočiti sa velikim novčanim kaznama ukoliko ne očisti hiljade tona smeća oko grada Napulja, saopšteno je iz EU.

Evropski inspektori koji su ove sedmice posjetili italijanski region Kampanija utvrdili su da nijedna mjera koju je tražila EU u martu nije primjenjena, javlja mreža BBC.

Region Kampanije suočava se već godinama sa problemom odlaganja smeća, a italijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je juče da će problem biti riješen u naredne dvije sedmice.

Berlusconija, koji je ove sedmice posjetio Napulj, mnogi u Italiji optužuju za loše rukovođenje cijelim problemom. 

Italijanskog premijera u Napulju su dočekali demonstranti koji su nosili plakate na kojima je pisalo "Ti si smeće".

Na konferenciji za novinare koja je uslijedila Berlusconi je odbacio mogućnost novčanih kazni EU, rekavši da se nada da će vlada to riješiti.

Evropski komesar za očuvanje okoline Janez Potočnik rekao je da inspektori koji su posjetili region protekle sedmice vjeruju da su potrebne godine da se riješi problem odlaganja smeća.
On je dodao da se problem odlaganja smeća mora hitno riješiti.

"U odsustvu efikasnog plana za rješenja odlaganja smeća u Kampaniji opasnost po ljudsko zdravlje i okolinu se nastavlja", rekao je Potočnik i dodao da se oko 7 200 tona smeća skuplja dnevno u regionu Kampanije.

On je apelovao na vlasti da donese mjere za bezbjedno odlaganje skoro osam miliona tona smeća širom Kampanije.

Bez odgovarajućeg plana, kaže Potočnik, Komisija će biti primorana da se ponovo obrati sudu, a ishod će najvjerovatnije biti novčana kazna.

Stanovnici Napulja kažu da na ulicama oko gomila smeća raste broj pacova, koji skoro slobodno šetaju ulicama, kao i galebova i golubova.

Eksperti upozoravaju na opasnosti od gastrointestinalnih bolesti.
EU poziva lokalne i državne vlasti da očiste ulice, otvore sporne deponije, ubijede ljude da više recikliraju i ubrzaju gradnju palionica, što se stalno odlaže.

U međuvremenu, vlasti u Kampaniji imaju i druge probleme sa EU. 

Lokalnim zvaničnicima naređeno je da vrate 720 000 eura novca EU, koji bio namijenjen za regionalni razvoj, a koji su oni iskoristili za koncert Eltona Džona u Napulju.	
		
Evropski sud pravde osudio je Italiju u martu ove godine zbog smeća koje je 2007. preplavilo regiju Kampaniju i njen glavni grad Napulj. 

Nakon prijave Italije sudu, EU je  zamrznula sredstava namijenjena Kampaniji u iznosu od oko 500 miliona eura.
Italijanska vlada branila se da je učinjeno sve da bi se spriječila kriza sa smećem.