Sastanak plemena
0

Mirovna džirga počela u Kabulu uz raketiranje i pucnjavu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mirovna džirga, na kojoj se okupila oko 1.600 predstavnika plemena i civilnog društva kako bi pronašli način da se prekinu sukobi s talibanima u Afganistanu, počela je u srijedu u Kabulu uprkos raketiranju i pucnjavi iz lakog oružja koja se čula u blizini.

U trenutku kada je predsjednik Hamid Karzai, koji je sazvao ovu tradicionalnu skupštinu kao potvrdu svojih pokušaja da dovede pobunjenike za pregovarački sto, završio uvodni govor, odjeknule su tri eksplozije nedaleko od velikog šatora u kojem se održava džirga.

Fotograf agencije AFP je javio da su dvije rakete eksplodirale, jedna blizu velikog hotela nedaleko od kampusa Politehničkog univerziteta gdje se održava džirga, a druga nešto kasnije nedaleko od zgrade univerziteta.

Nakon eksplozija su se čuli blaži pucnjevi. Trenutno se ne može reći da li je bilo žrtava.

Karzai je nakratko prekinuo govor i u šali rekao: "Neko možda pokušava ispaliti raketu. Budite bez brige, da nastavimo", dodao je, uz aplauz prisutnih na skupštini, javio je AFP.

Policija je saopćila da je napadač-samoubica aktivirao eksploziv nekoliko stotina metara od mjesta gdje se održava skup u Kabulu i da je on poginuo, a da su talibani preuzeli odgovornost za napad, prenio je Associated Press.

Britanska agencija Reuters je navela, pozivajući se na neimenovane dužnosnike, da su ispaljene tri rakete na šator u kojem se održava džirga, ali da nisu stigle do njega.

Poslije toga snage sigurnosti su se sukobile s naoružanim napadačima, od kojih se jedan raznio bombom. Očevici kažu da se pucnjava čula i sat vremena nakon prvog napada.

Agencije podsjećaju da je Karzai preživio najmanje tri pokušaja atentata. Nakon što je završio govor, on je napustio konferenciju u oklopnom automobilu.

Mirovna džirga je tradicionalna skupština koja se saziva stoljećima u Afganistanu, a okuplja plemenske starješine i sve ugledne ljude.

Talibani se, međutim, nisu odazvali Karzaijevu pozivu da sudjeluju u radu džirge. Oni su čak pred ovaj skup uputili poruku da sudionike džirge očekuje smrtna kazna.

Pregovore s vlastima talibanski pobunjenici uvjetuju povlačenjem svih stranih vojnika iz Afganistana.