Kabul
0

Snažne eksplozije uoči konferencije o Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sporadične snažne eksplozije mogle su se čuti noćas u afganistanskoj prijestonici Kabulu, u koju je doputovalo na desetine stranih državnika, uključujući američku državnu tajnicu Hillary Clinton, uoči konferencije o budućnosti Afganistana.

Najmanje četiri jake eksplozije su se čule oko ponoći po lokalnom vremenu (20.30 po srednjoevropskom) u blizini jako osiguranog dijela afganistanske prijestonice, koja je često poprište samoubilačkih bombaških napada, prenosi Reuers.

Afganistanski sigurnosni zvaničnici nisu bili dostupni za komentar dok je portparol Međunarodnih snaga za pomoć u sigurnosti (ISAF) izjavio da su čuli eksplozije, ali da nemaju nikakve informacije o njima.

Osiguranje u Kabulu je na najvišem nivou uoči konferencije, a dio afganistanske prijestonce u kome se nalaze diplomatska predstavništva i vladine zgrade praktično je zatvoren.

Na konferenciji u Kabulu, koja treba da počne u utorak (danas), afganistanski predsjednik Hamid Karzai zatražit će da njegova država više odlučuje o tome kako se troše milijarde dolara pomoći za razvoj, u trenutku kada oko 150.000 stranih vojnika pokušava da suzbije ekstremizam koji je u porastu u toj zemlji.

Donatori traže od afganistanske vlade obećanje da veća kontrola neće biti obilježena korupcijom i nesposobnošću i da je Afganistan spreman da uzme veće učešće u ratu.