Afganistan
0

Vlasti spremne preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje od 2014.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji o Afganistanu održanoj u utorak u Kabulu, koja je okupila predstavnike 70 zemalja i međunarodnih organizacija, saopćeno je da je afganistanska vlast spremna preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje od 2014. godine.

Konferenciji su prisustvovali glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američka državna tajnica Hillary Clinton i šefovi diplomatija Velike Britanije, Japana i Rusije.

Afganistanska vlada je predstavila rezultate napretka i strategiju za budući razvoj koja se usredotočuje na pet osnovnih područja - financiranje, upravljanje i zakonodavstvo, ekonomski i socijalni razvoj, mir i pomirenje, i oblast sigurnosti i međunarodnih odnosa.

"Danas pozivam sve nas da uzdignemo naše ciljeve iznad jednostavne borbe protiv zajedničkih neprijatelja i posvetimo se plemenitom cilju - mirnome, prosperitetnom i stabilnom Afganistanu", rekao je predsjednik Hamid Karzai.

Vlada je obećala veću odgovornost i efikasnije procesuiranje pred specijalnim sudovima dužnosnika umiješanih u korupciju.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da je zabrinuta zbog toga što američka pomoć ne dospijeva u prave ruke, istaknuvši da to nije problem samo afganistanske vlade. "Ova konferencija ima jasnu poruku - svijet je uz Afganistan, i svijet je protiv zajedničkih prijetnji i zajedničkih neprijatelja koji su oko nas", poručila je ona.

Clinton je dodala da će SAD nastaviti podržavati Afganistan i pored najavljenog početka povlačenja američkih snaga.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da će Ujedinjeni narodi i on osobno, učiniti sve što mogu da pomognu u "izgradnji svjetlije budućnosti".

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai zatražio je od okupljenih pomoć vrijednu 13 milijardi dolara iz razvojnih fondova, obećavajući bolju kontrolu trošenja novca, prenijele su agencije.

Sudionici konferencije su saopćili da će najveći dio od više milijardi dolara međunarodne pomoći za Afganistan biti prebačen u proračun vlade te zemlje u naredne dvije godine.

Rusija je Afganistanu do sada otpisala dugovanja od ukupno 12 milijardi dolara, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji u Kabulu, a samo ove godine Moskva je otpisala obaveze Afganistana u visini 891 milijun dolara.

U martu ove godine Pariški klub kreditora je otpisao Afganistanu sva dugovanja prema toj financijskoj instituciji, koja su tog trenutka iznosila više od milijardu dolara.

Od početka međunarodne vojne intervencije krajem 2001. samo 20 posto od 40 milijardi dolara obećane pomoći prošlo je kroz vladine institucije, koja je često optuživana da je glavni izvor korupcije.

Međunarodna zajednica je podržala "program pomirenja" s talibanima koji je predložio afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

"Sudionici pozdravljaju i podržavaju princip Programa za mir i pomirenje u Afganistanu, otvorenog za sve pripadnike afganistanske oružane opozicije koji se odriču nasilja, nemaju veze s terorističkim organizacijama, poštuju ustav", naveli su predstavnici 70 zemalja donatora i međunarodnih organizacija okupljenih u Kabulu.

Program ima za cilj privući pobunjenike nižeg ranga koji se bore za novac, a ne iz ideologije, i ključan je dio strategije afganistanske vlade i njenih saveznika za izlazak iz sukoba u toj zemlji.

U Kabulu su se u noći pred početak međunarodne konferencije čule najmanje četiri jake eksplozije u blizini jako osiguranog dijela afganistanske prijestolnice, koja je često poprište samoubilačkih bombaških napada.

Osiguranje u Kabulu je tokom konferencije bilo na najvišoj razini, a dio afganistanske prijestolnice u kome se nalaze diplomatska predstavništva i vladine zgrade bio je zatvoren.