Afganistan
0

Hamid Karzai traži veću novčanu pomoć

FENA
Hamid Karzai (Foto: Press Assoc.)
Hamid Karzai (Foto: Press Assoc.)
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u utorak će na međunarodnoj konferenciji u Kabulu zatražiti veću pomoć za svoju zemlju iz razvojnih fondova i istovremeno obećati veću transparentnost trošenja novca i odgovornost za sigurnost i ekonomski razvoj Afganistana.

Karzai se nada da će povećanje izdvajanja za Afganistan iz razvojnih fondova, vrijednih 13 milijardi dolara, pospješiti gospodarsku obnovu zemlje i suzbijanje pobune talibana, javila je agencija Reuters.

Donatorska konferencija, kojoj će u utorak prisustvovati predstavnici 60 zemalja i međunarodnih organizacija, bit će najveći međunarodni skup organiziran u toj zemlji u posljednja tri desetljeća.

Na konferenciji će sudjelovati i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i američka državna tajnica Hillary Clinton.

Kabul je u međuvremenu gotovo opustio, jer je zbog mjera sigurnosti prolaz u svim većim ulicama zabranjen, a kroz veliki broj kontrolnih punktova koji je postavljen u glavnom nisu mogli proći čak ni strani diplomati.

Na konferenciji će vlada Afganistana predstaviti viziju razvoja zemlje u budućnosti, a sama strategija će se usredotočiti na pet osnovnih područja - financiranje, upravljanje i zakonodavstvo, ekonomski i socijalni razvoj, mir i pomirenje, kao i oblast sigurnosti i međunarodne odnose.

Na donatorskoj konferenciji vlada će zatražiti uvećanje strane pomoći koja se distribuira vladinim kanalima sa sadašnjih 20 na 50 posto, obećavajući veću odgovornost i efikasnije procesuiranje pred specijalnim sudovima dužnosnika umiješanih u korupciju.

Predviđeno je i povećanje broja afganistanskih vojnika na 170.000 do oktobra 2011. godine, kao i broja policajaca na 134.000, ali i formiranje novih lokalnih policijskih odreda u najopasnijim područjima.