Afganistan
0

U napadu na džamiju 20 povrijeđenih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 20 osoba, među kojima je i jedan kandidat za septembarske parlamentarne izbore, ranjeno je u petak u eksploziji bombe u džamiji na istoku Afganistana.

Napad je izveden u selu Behramkale u nestabilnoj pokrajini Khost, pograničnoj plemenskoj zoni sa Pakistanom, poznatoj po velikom broju ubačenih talibanskih pobunjenika i njihovih saveznika.

"Dvadeset osoba je povrijeđeno u eksploziji u džamiji", izjavio je general Nawab Khan, zadužen za koordinaciju između međunarodnih i afganistanskih snaga u pokrajini.

Do eksplozije je došlo malo prije molitve u petak, kada se kandidat za parlamentarne izbore Saidullah Said obratio vjernicima. Prema generalu Khanu, povrijeđeni kanidat se nalazi u kritičnom stanju.

Nijedna pobunjenička grupa nije preuzela odgovornost za napad. Vlasti su optužile "neprijatelje Afganistana", što je izraz koji se odnosi na talibane.

Izborna kampanja započela je 23. juna u cijeloj zemlji, a vlasti se plaše napada pobunjenika na kandidate.

Pobunjenici ne prihvataju parlamentarne izbore, druge od međunarodne intervencije koja je otjerala talibane s vlasti krajem 2001. godine i smatraju ih instrumentom koji je Zapad nametnuo zemlji.