Svijet
427

Analitičar Mirnes Kovač: Drama Palestinaca je sramota i muslimanskog svijeta

Klix.ba
Mirnes Kovač
Mirnes Kovač
Mirnes Kovač, analitičar političkih procesa u regiji Bliskog istoka izjavio je je za Klix.ba kako večerašnjom kopnenom ofanzivom kriza u Gazi ulazi u još neizvjesniju fazu.

Prema njegovim riječima, takva invazija odražava totalno moralno posrnuće onog što se pokušava danas nazvati "međunarodnim poretkom".

"Njega, sve je to izvjesnije, nestaje! Ako vodeće 'demokratije' svijeta priznaju i podržavaju argument sile, a ne silu argumenta, ako današnji napredni svijet ne samo da u miru promatra, već i ohrabruje poteze cionističkog režima - onda ostaje svakom čovjeku duboka zabrinutost i uznemirenost s onim što nas čeka. Bojim se da će ova politika na Bliskom istoku stvoriti još opasnije pojave od onih koje imamo u obliku samoproglašene 'Islamske države', tako da će u nekoj bliskoj budućnosti ti isti, usuđujem se to kazati, žaliti što na protivničkoj strani nemaju Hamas, već neku daleko opasniju ideologiju", kazao je Kovač.

Osam godina blokade, iscrpljivanja i ponižavanja ljudskih bića Palestinaca od strane Izraela je "sramota i muslimanskog svijeta koji zloupotrebljava palestinsko pitanje".

"Izraelski model visokosofisticiranog aparthejda dugoročno neće moći opstati jer u tom slučaju padaju sva pozitivna dostignuća suvremenog ljudskog roda. Izraelci i Palestinci moraju naći model suživota jedni pored drugih, inače je budućnost i jednog i drugog naroda neizvjesna. Najviše pogađa činjenica da se sve ovo zlo događa u Svetoj zemlji u svetom mjesecu ramazanu. Svim svojim bićem dižem glas protiv ubijanja civila na bilo kojoj strani. Sveti rat mora zaustaviti pravedni Sveti mir u Svetoj zemlji - inače ćemo kao ljudski rod izgubiti pojam svetog, a najsvetije stvoreno na ovom našem svijetu je ljudski život", istakao je Kovač.