BiH
262

Cerić: Sramno je to što vrh BiH nije osudio ubijanje nevinih civila u Gazi

Klix.ba
Dr. Mustafa Cerić
Dr. Mustafa Cerić
Dr. Mustafa Cerić kazao je, komentirajući novu invaziju Izraela na Gazu i stradanja stotina Palestinaca, uključujući i veliki broj djece, da je sramotno što u najvišem državnom organu naše zemlje, odnosno Predsjedništvu BiH, nema jedinstvenog stava osude u vezi s ubijanjem nevinih civila u Palestini.

Prema njegovim riječima, svaki savjestan i odgovorna čovjek mora dignuti svoj glas protiv ubijanja nevinog čovjeka i nevinog djeteta u Svetoj zemlji - Palestini, u okupiranoj i zatvorenoj Gazi. Jer, rat nije sreća nikome.

"Ko ubije jednog nevinog čovjeka isto je kao da je ubio sve ljude na svijetu. Ovo univerzalno Božje pravilo izrečeno je prvi puta u Svetoj zemlji Palestini. Taj glas se mora čuti i iz naše svete zemlje Bosne, da onaj koji ubije jedno nevino dijete u Palestini, ma čije ono bilo, isto je kao da je ubio svu djecu svijeta. Nema i ne može biti opravdanja za ubistvo niti jednog nevinog djeteta, niti jednog nevinog civila, a kamoli stotina i hiljada djece u Palestini. Strašno je to što se dešava u Svetoj zemlji Ibrahimovih potomaka. To zdrav ljudski razum ne može shvatiti; to plemenito ljudsko srce ne može podnijeti; to čista ljudska duša ne može nositi, niti odgovorna ljudska savjest može prihvatiti", kazao je dr. Cerić za Klix.ba.

Ubijanje, rekao je, donosi nesreću svima i zato odmah i bezuvjetno treba zaustaviti rat u Palaestini.

"Treba zaustaviti ubijanje nevine djece u Gazi, treba zaustaviti bol i patnju na duši čovječanstva, treba pozdraviti i podržati mirovne i diplomatske napore Turske, Katara, Egipta, Italije kao i ministra vanjskih poslova SAD-a Johna Kerrya da se zaustavi prolivanje nevine krvi u Palestini. Nužno je tražiti pravedno i trajno održivo rješenje za palestinsko-izraelski sukob, nužno je uspostaviti sveti mir umjesto svetog rata u Svetoj zemlji", istakao je Cerić, koji dobro poznaje prilike na Bliskom istoku.

Podsjeća da se patnja palestinskog naroda ne odvija samo u Gazi.

"Teško pate i oni na Zapadnoj Obali, ali i milioni onih koji su širom svijeta raseljeni i koji nemaju pravo na povratak. Izraelu treba sigurnost, ali samo mir sa Arapima im može donijeti tu sigurnost. Brojne mirovne ponude su na stolu i Izrael treba pokazati spremnost da ih prihvati i da prestane sa izgradnjom nelegalnih naselja na okupiranim teritorijima. Tu su brojne propuštene prilike za mir poput inicijative kralja Saudijske Arabije Abdullahabin Abdulaziza od prije nekih 12 godina, a koju su podržale 22 arapske države i 56 muslimanskih zemalja", smatra Cerić.

No, on podržava i američka nastojanja da se uspostavi mir.

"I administracija predsjednika Obame je, također, pokazala spremnost da posreduje u postizanju mira. Nadam se da će Izrael shvatiti da ubijanjem nevinih i silom neće postići sigurnost za svoje građane i da nasilje rađa samo novi val nasilja. Jedino pravo i trajno riješenje za Ibrahimove potomke u Svetoj zemlji je istina, pravda i pomirenje na principu slobode i dostojanstva za sve".