Svijet
33

Palestinski ambasador u BiH: Izrael provodi agresiju nad civilima iz zraka, sa kopna i sa mora

Piše: N. J.
Khaled Alattrash
Khaled Alattrash
Palestinski ambasador u našoj zemlji Khaled Alattrash u razgovoru za Klix.ba komentarisao je posljednje izraelske napade na Gazu i palestinski narod.

"To je agresija nad civilima. Broj žrtava je u porastu iz sata u sat. Napadaju nas iz zraka i s kopna i sa mora. Imamo više od 265 mrtvih, 2.220 povrijeđenih, oko 650 kuća, džamija i domova za stare i iznemogle osobe je uništeno potpuno, oko 700 kuća je oštećeno. Većina žrtava su djeca, žene i starci", ističe ambasador Alattrash.

Podsjeća kako je prije dva dana izraelska vojska, koja se smatra jednom od 10 najbolje naoružanih na svijetu, u napadu na Pojas Gaze ubila četvero djece koja su se igrala na obali, i to naočigled cijelog svijeta.

"Ukratko možemo reći da je agresija na Gazu zločin protiv čovječnosti", kazao je.

Patnja traje od 19. stoljeća

Ambasador Alattrash ističe kako Palestinci pate od kraja 19. stoljeća te da je ova patnja dosegla vrhunac 1948. godine kada su Palestinci iskorijenjeni iz svoje domovine, a patnja se nastavlja do današnjeg dana. Podsjeća kako je 1993. godine rahmetli predsjednik Jaser Arafat postigao historijski kompromis sa tadašnjim premijerom Izraela, Ishaqom Rabinom, kojeg je kasnije ubio jedan jevrejski ekstremista koji poriče mirovni proces.

"U ovom kompromisu Palestinci su pristali na uspostavljanje svoje nezavisne države na 22 posto teritorija naše historijske Palestine. Mi smo željeli da imamo dvije države koje bi živjele u miru jedna pored druge. Nažalost, odsustvo stvarnog partnera za uspostavu mira (sa izraelske strane) za nas je otežalo cijelu stvar. Agresija Izraela nad Palestincima još uvijek traje. Oni judaiziraju Jeruzalem, grade naselja, konfiskuju zemlju, nameću opsadu Gaze i zarobljavaju Palestince. Mi Palestinci nemamo izbora. Mi insistiramo i uporni smo u postizanju našeg nacionalnog cilja za uspostavu naše nezavisne države unutar granica iz 1967. i Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom", dodao je naš sagovornik.

Naglašava kako ova tvrdnja dolazi paralelno sa međunarodnim zakonom i rezolucijama UN-a koje potvrđuju prava Palestinaca, a imajući u vidu da je sve veći broj zemalja koje su priznale Državu Palestinu, zatim priznavanje Palestine kao nepunopravne države članice UN-a, kroz glasanje i potporu više od 135 zemalja članica Generalne skupštine UN-a, što je postignuto u 2012.

Islamski svijet ostao je nijem nakon novog napada Izraela na Palestince.

"To je pitanje za islamski svijet, ali želim reći da je Arapska liga održala sastanak na nivou ministara vanjskih poslova i osudili su agresiju i pozvali na prekid vatre. Isto su učinile i zemlje članice OIC-a", naveo je palestinski ambasador.

Na upit može li se napraviti određena vrsta usporedbe između onoga što se dešavalo prije 20 godina u našoj zemlji i onoga što se sada događa u Gazi, Alattrash ističe kako se iz njegove perspektive to ne može porediti, izuzev ljudske patnje koja je u slučaju BiH trajala četiri godine.

"Mi u Palestini patimo od okupacije u kojoj nas se pokušava iskorijeniti iz naše domovine i na mjesto našeg naroda dovesti drugi narod. Ovdje želim postaviti pitanje: sve zemlje na svijetu imaju karte i na njima definirane granice. Naprimjer, ovdje u BiH, nakon rata, imate državu i granice međunarodno definirane. Nekima se sviđaju, nekima ne, neki to prihvataju, neki ne, ali Izrael do ovog momenta nema međunarodno definirane granice. Ako pogledate pažljivo zastavu Izraela vidjet ćete dvije plave linije. To su dva simbola za rijeke Nil i Eufrat. To su granice koje su pohranjene u njihovim umovima i snovima", ističe.

MVP BiH pozvalo na okončanje nasilja

Upitali smo ambasadora Alattrasha i o podršci koju Izraelu iskazuje predsjednik RS-a Milorad Dodik.

"Oficijelni stav Bosne i Hercegovine je ono što kaže Predsjedništvo BiH ili Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Predsjedništvo još uvijek šuti, a Ministarstvo vanjskih poslova u svom zvaničnom stavu pozvalo je na okončanje nasilja, a ministar Zlatko Lagumdžija poslao je pismo saučešća objema stranama, ministru vanjskih poslova Palestine i Izraela. Bilo kakve druge izjave koje podržavaju agresiju nad Palestincima odražavaju osobne stavove", naglasio je.

Alattrash je također istakao kako je potpuno uvjeren da ljudi iz BiH, sva tri konstitutivna naroda, u potpunosti osuđuju agresiju i podržavaju palestinski zahtjev za nezavisnom državom unutar granica iz 1967. sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.