Izraelski ministar Lieberman
0

"Mir se ne može stvoriti vještački"

FENA
Avigdor Lieberman (Foto: Reuters)
Avigdor Lieberman (Foto: Reuters)
Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman u petak je, odgovarajući na poziv četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika da se obnove pregovori između Izraela i Palestinaca, izjavio da "mir nije nešto što se može stvoriti vještački i s nerealnim rokovima".

"Mir će biti uspostavljen kroz akcije, a ne silom", rekao je Lieberman u Belgiji, prenose izraelski mediji.

On je naglasio da četvorka, koju čine SAD, UN, EU i Rusija "ignoriše posljednjih 16 godina pokušaja Izraela i daje Palestincima utisak da mogu da ostvare svoje zahtjeve nastavljajući da odbijaju direktne pregovore i uz lažni pretekst".

"Izraelska vlada je učinila mnoge značajne gestove. Sada je na redu da Palestinci dokažu da su oni stvarno zainteresirani za pregovore", precizirao je šef izraelske diplomatije.

Predstavnici četvorke su u petak, poslije sastanka u Moskvi, pozvali na obnovu mirovnih pregovora s ciljem da se dvodržavno rješenje, odnosno dogovor o stvaranju palestinske države, postigne u roku od 24 mjeseca.

Sastanak u Moskvi bio je također nastojanje da se prevaziđe najnovnija kriza u mirovnim naporima, koja je izbila nakon objave Izraela da će izgraditi 1.600 novih domova za Jevreje u anektiranom istočnom Jerusalemu, gdje Palestinci namjeravaju da proglase prijestonicu svoje buduće države.