Svijet
303

Michael Moore poručio Donaldu Trumpu: Svi smo mi muslimani, pomiri se s tim

Klix.ba
Michael Moore, poznati američki glumac, režiser, scenarist i producent dokumentarnih filmova pokrenuo je zanimljivu kampanju pod nazivom "We are all muslim" ("Svi smo mi muslimani"), pozvavši sve ljude da mu se pridruže u podizanju svijesti o važnosti borbe protiv predrasuda.

Michael Moore je na svojoj Facebook stranici objavio fotografiju na kojoj drži transparent sa porukom "Svi smo mi muslimani" ispred zgrade Donalda Trumpa, napisavši kako je tu stajao sve dok ga policija nije sklonila.

Moore je Donaldu Trumpu uputio i javno pismo u kojem se prisjetio njihovog prvog susreta 1998. godine i Trumpove bojazni da će ga, u svom dobro poznatom stilu, "ogoliti" pred kamerama.

U nastavku pisma, Moore piše:

"Dragi Donald Trump,

Evo nas sada u 2015. godini i, baš poput ostalih ljutih bijelaca, i ti si uplašen babaroge koja će te uhvatiti. Ta babaroga su, u tvom umu, svi muslimani, ne samo oni koji su ubijali, nego svi muslimani. Na svu sreću, Donalde, ti i tvoji sljedbenici, ne predstavljate Ameriku danas. Mi nismo zemlja ljutih bijelaca. Evo statističkog podatka koji će te iznenaditi: 81 posto glasača koji će izabrati predsjednika sljedeće godine su ili žene, ili nisu pripadnici bijele rase ili su to pak mladi ljudi dobne skupine od 18 do 35. Drugim riječima, oni nisu ti i oni ne žele da ti vodiš njihovu zemlju.

U vlastitom očaju i ludilu želiš zabraniti svim muslimanima da uđu u ovu zemlju. Ja sam odgojen na način da vjerujem da smo svi mi braća i sestre, bez obzira na rasu, vjeru ili boju. To znači da, ukoliko želiš zabraniti muslimane, morat ćeš zabraniti i mene. I sve druge.

Svi smo mi muslimani.

Baš kao i što smo svi mi Meksikanci, katolici, Jevreji, crni, bijeli i svaka nijansa između. Svi smo mi Božja djeca (ili djeca prirode, u ovisnosti od toga u šta vjerujete), dio ljudske vrste i ništa što ti kažeš ili učiniš ne može promijeniti tu činjenicu. Ukoliko ti se ne sviđa živjeti po ovim američkim pravilima, onda trebaš otići u sobu za odmor u bilo kojem od svojih tornjeva, sjesti tamo i razmisliti o onome što si rekao.

Ostavi nas ostale na miru kako bismo mogli izabrati pravog predsjednika koji je u isto vrijeme i pun suosjećanja, ali i snažan, bar snažan u tolikoj mjeri da ga ne plaši neki tip iz Michigana sa kačketom koji sjedi do njega na kauču u talk showu. Mi nismo tako opasni, Donny i drago mi je da sam imao priliku vidjeti stvarnog tebe prije nekoliko godina.

Svi smo mi muslimani, pomiri se s tim.

Sve najbolje",

Michael Moore.