Svijet
13

Pet muslimana koji su Ameriku učinili sjajnom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kontroverzna izjava Donalda Trumpa, republikanskog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u, u kojoj kaže da bi svim muslimanima trebalo zabraniti ulazak u SAD, izazvala je burne reakcije širom svijeta. Danas mnogi podsjećaju Trumpa i njegove istomišljenike o važnosti jednakopravnosti, navodeći primjere muslimana koji su znatno utjecali na razvoj SAD-a.

Donald Trump je i ranije bio poznat po svojim rasističkim i antisemitskim izjavama, pa je nedavno imao slične izjave na račun migranata iz Meksika. Business Insider je izdvojio pet muslimana iz SAD-a koji su svojim djelima pokazali šta znače ravnopravnost, demokratija i sloboda.

Jedan od njih je Muhamed Ali, bivši svjetski šampion u boksu, jedan od najvećih sportista u historiji. Cijenjen je ne samo zbog svojih sportskih uspjeha, već i zbog društvenog aktivizma.

Business Insider je izdvojio i Yasiina Beya, hip-hop umjetnika, dobitnika brojnih nagrada i na koncu borca za ljudska prava.

U svijetu američke politike muslimani su rijetki, a samo dvoje muslimana su članovi Kongresa. Jedna od njih je Huma Abedin koja je osudila Trumpovu izjavu o muslimanima.

Još jedan od cijenjenih muslimana u SAD-u koji su osudili izjavu Donalda Trumpa je Fareed Zakaria, novinar, jedan od urednika magazina Time i kolumnista.

Godine 2012. među 100 najutjecajnijih ličnosti u svijetu bio je Salman Khan koji je 2006. godine osnovao akademiju za pristupačnije obrazovanje svima.

Navedene ličnosti su u izboru Business Insidera znatno utjecale na razvoj SAD-a, na demokratizaciju društva i poštivanje ljudskih prava.