vijesti
101

Donald Trump: Zabraniti svim muslimanima ulazak u SAD

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Republički kandidat za predsjednika SAD-a, Donald Trump pozvao je na blokadu ulaza u SAD za sve muslimane. Trump je i ranije pozvao na nadgledanje džamija i izjavio da podržava ideju za otvaranjem baze svih muslimana koji žive u SAD-u.

Njegovo obraćanje je vezano za masovnu pucnjavu u Kaliforniji za koju su osumnjičeni bračni par Malik, za koji se sumnja da su pripadnici IDIL-a. U tom napadu je smrtno stradalo 14 osoba. Predsjednik SAD-a Barack Obama pozvao je sve građane "da se ne okreću jedan protiv drugih" iz straha.

"Nakon uvida u rezultate anketa, jasno je da je mržnja prisutna iznad granica normale. Morat ćemo utvrditi odakle i zašto dolazi sva ta mržnja. Dok ne odredimo i shvatimo ovaj problem i opasnost koja nam se nameće, naža država ne može biti žrtva ljudi koji vjeruju u džihad i nemaju trunke savjesti, razuma i poštovanja za ljudski život“, izjavili su Trumpovi predstavnici.

Predstavnici Donalda Trumpa su se time pozvali na online anketu kontraverznog Centra za sigurnosnu politiku, u kojoj se tvrdi da četvrtina muslimama koji žive u SAD-u podržavaju nasilje protiv Amerikanaca kao gobalnu kampanju džihada. Ovaj centar je već ranije okarakterisan kao izvor teorija zavjere.

Trumpov poziv na zatvaranje granica za sve muslimane koji ulaze u SAD došao je samo nekoliko sati prije njegovog govora na brodu U.S.S. Yorktown, ratnom brodu iz Drugog svjetskog rata koji je usidren blizu Charlestona u Sjevernoj Karolini.