{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Medvedev: Nije Assad lud

F
1.11.2013. u 11:31
0
29
Medvedev: Nije Assad lud
0
Medvedev: Nije Assad lud
Dmitry Medvedev (Foto: AFP)
Rusija se nada da bi međunarodna mirovna konferencija o Siriji mogla da bude održana prije kraja godine, izjavio je ruski premijer Dmitri Medvedev, uprkos razlikama u viđenju Moskve i Washingtona ko će predstavljati sirijsku opoziciju.
Medvedev je u intervjuu Reutersu pozvao obje strane u sirijskom građanskom ratu da naprave kompromis i kritikovao opoziciju što kao uvjet za razgovore traži garanciju za odlazak predsjednika Bashara al-Assada.

"Nije on (Assad) lud. On mora dobiti neku vrstu garancija ili, u najmanju ruku, prijedloga o razvoju političkog dijaloga u Siriji, o mogućim izborima, o njegovoj ličnoj sudbini", kazao je.

Medvedev je primjetio da bi Assada mogla da brine sudbina koju su doživjeli svgnuti lideri Egipta, Hosni Mubarak, koji je završio pred sudom, i Libije, Muamer Gadafi, koji je likvidiran...

"Morate se složiti da kad on (Assad) pomisli na sudbinu predsjednika Mubaraka ili pukovnika Gadafija njegovo se raspoloženje vjerovatno ne popravi. Zato, ne možete jednostavno da kažete: "Idi i onda ćemo se mi složiti o svemu".

Izaslanici SAD, Rusije i UN-a trebalo bi da se sastanu u Ženevi u utorak u okviru priprema za dugo odlaganu konferenciju, koju su Rusija i SAD prvi put predložile još u maju.

Posljednji datum početka konferencije o kojem se spekuliralo je 23. novembar, ali stvari "tapkaju u mjestu" jer je glavna tačka sporenja uloga opozicione koalicije koju podržava Zapad.

Zapadne i zalivske zemlje, koje su protiv Assada, kažu da bi pregovori u Ženevi trebalo da se vode između "jedne delegacije sirijskog režima i jedne delegacije opozicije", koju predvodi koalicija.

Rusija, međutim, vidi koaliciju kao samo jedan dio opozicije i predlaže da nekoliko delegacija predstavlja Assadove protivnike.

"Nadam se da će biti moguće da održimo konferenciju do kraja ove godine, ali razumijemo da je uticaj svih strana koje učestvuju ograničen", kazao je.

Po njegovim riječima, početak razgovora u ogromnoj mjeri zavisi od strana u Siriji i Moskva "gura ka tome" - a Medvedev očekuje od "svih koji razgovaraju sa različitim krugovima u Siriji da učine isto":

"To je težak proces i svi moraju postići kompromis, uključujući opozicione lidere i sirijsku vladu, naravno".

Kako podsjeća Reuters, Rusija je tokom dvoipogodišnjeg sukoba u Siriji najmoćnija snaga podrške Assadu - pošto mu isporučuje oružje i blokirala je tri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a čiji je cilj bio pritisak na sirijskog lidera. Moskva ističe da odlazak Assada ne može biti preduvjet za mirovne razgovore.

"Mislim da su nerealne ideje kojima se unaprijed traži: Hajde da isključimo predsjednika Assada i onda da se složimo o svemu - dok je Assad na vlasti", zaključio je Medvedev.

Assad je prošlog mjeseca rekao da bi mogao tražiti reizbor na glasanju zakazanom za sljedeću godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: