Svijet
2

Kerry, Lavrov i Ibrahimi u Parizu: Hitno zaustaviti rat u Siriji

Anadolija
John Kerry (Foto: AFP)
John Kerry (Foto: AFP)
U okviru priprema za održavanje druge mirovne konferencije o Siriji planirane za 22. januar u Ženevi, danas su se u Parizu sastali američki državni sekretar John Kerry, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda (UN) za Siriju Al Ahdar al Ibrahimi.

Nakon sastanka je održana i zajednička konferencija za novinare na kojoj je Kerry kazao da je na sastanku biti razgovarano o brojnim pitanjima situacije u Siriji kao što su razmjena zarobljenika, prekid vatre i dopremanje humanitarne pomoći ugroženom narodu ratom zahvaćene Sirije.

Istakavši da Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija očekuju da na mirovnoj konferenciji u punom kapacitetu učestvuje i sirijska opozicija, Kerry je kazao da će o budućnosti Sirije odlučivati njen narod uz punu slobodu izražavanja svoje volje.

"Naša uloga nije da izvana donesemo rješenje ili neki prijedlog. Naš cilj je da stvorimo preduvjete da bi predstavnici naroda Sirije razgovarali i donosili odluke o budućnosti Sirije", poručio je Kerry.

Kerry je, također, kazao da su SAD i Rusija saglasne i o pitanjima neophodnosti zaustavljanja rata u Siriji i mirovnog rješavanja tamošnje krize, te dodao da je sirijska kriza proizvela i ozbiljne poteškoće i van zemlje, odnosno u Turskoj, Jordanu i Libanu.

Sirijska opozicija je, rekao je visoki američki zvaničnik, spremna za prekid vatre čim za to spremnost izrazi i režim predsjednika Bashara al-Assada.

Šef ruske diplomatije Lavrov je kazao da je u razgovorima sa predstavnicima vlasti u Damasku dobio uvjeravanja da će ''režim razmotriti otvaranje puteva za humanitarnu pomoć u nekim dijelovima Sirije''.

Osudivši strane grupe za učešće u sirijskom ratu, Lavrov je kazao da upravo ti strani militanti ugrožavaju dopremanje humanitarne pomoći i udaljavaju od rješenja krize u zemlji.

I Kerry se o ovom pitanju složio sa Lavrovom, podsjetivši da su organizacije Al Qaida i Al Nusra na listi terorističkih organizacija. Pozvao ih je da hitno napuste Siriju.

Lavrov je kazao da je režim u Damasku već imenovao delegaciju koja će učestvovati na konferenciji u Ženevi i kritikovao je sirijsku opoziciju što još uvijek nije donijela odluku o učešću.