{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Assad: Poslušat ću sirijski narod, a ne određenu grupu

30.9.2013. u 10:30
0
8
Assad: Poslušat ću sirijski narod, a ne određenu grupu
0
Assad: Poslušat ću sirijski narod, a ne određenu grupu
Bashar al Assad (Foto: AFP)
Ukoliko bi napuštanje položaja nekako pomoglo rješavanju situacije u Siriji, predsjednik Bashar al Assad navodi kako ne bi oklijevao dati ostavku. Ipak, tvrdi da ne želi ostaviti zemlju u trenucima krize, ukoliko mu većina Sirijaca to ne kaže.
"Ne ostavljam poziciju i svoju zemlju usred oluje. Moja misija je da izvedem zemlju na obalu, a ne da napustim brod i sirijski narod", izjavio je Assad i dodao kako sirijska spremnost za eliminaciju hemijskog oružja u zemlji nema nikakavih zadržavanja.

Assad je naveo keko će Vlada garantovati sigurnost UN-ovom timu koji će uništavati oružje, ali navodi kako bi teroristi mogli sabotirati pokušaje. "Vlada je spremna za politički dijalog sa opozicijom koja ima politički program i političku viziju, ali kada je neko naoružan, onda ga se ne naziva opozicijom, već teroristima", rekao je i dodao:

"Mi možemo razgovarati sa svakom strankom opozicije. Što se militanata tiče, ako predaju oružje, spremni smo razgovarati s njima o svemu, kao i sa svakim građaninom. Ne možemo razgovarati sa Al Kaidom i organizacijama povezanim s njom. Ne možemo pregovarati s ljudima koji traže stranu i vojnu intervenciju u Siriji", rekao je Assad.

Što se tiče mirovnih pregovora Ženeva 2, koji će se fokusirati na političku rezoluciju o ratu u Siriji, Assad tvrdi da je okvir konferencije nejasan i da nije siguran ko će predvoditi sirijsku delegaciju te da li će i on lično učestvovati.

Assad krivi evropske države za prihvatanje "američke prakse" prekidanja odnosa sa suprotnom stranom te tvrdi da nema kredibiliteta u pričama o humanitarnoj pomoći, kada Sirija prolazi najgori embargo otkako je stekla nezavisnost. I dalje tvrdi da sirijska vojska nikada nije koristila hemijsko oružje tokom krize te da nema potvrda o navodnim snimcima i fotografijama hemijskog napada koji su korišteni u izgradnji slučaja protiv Vlade.

“Na dosta mjesta nalaze se fotografije iste djece, korištene na različitim fotografijama i na različitim mjestima, a možete ih naći na internetu. S druge strane, imamo potpune dokaze da su teroristi koristili hemijske materijale susjednih zemalja", rekao je Assad.

Što se tiče njegove ostavke, Assad navodi kako to ne bi moglo garantovati mir i stabilnost u zemlji, ali i da bi to trebala biti odluka svakog građanina Sirije. Na predsjedničkim izborima naredne godine učestvovat će ukoliko ga "narod bude i dalje želio na toj poziciji".

Assad insistira da sirijski narod treba provesti reforme te da će biti dosta posla kada kriza konačno završi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: