Svijet
0

Assad: Poslušat ću sirijski narod, a ne određenu grupu

Klix.ba
Bashar al Assad (Foto: AFP)
Bashar al Assad (Foto: AFP)
Ukoliko bi napuštanje položaja nekako pomoglo rješavanju situacije u Siriji, predsjednik Bashar al Assad navodi kako ne bi oklijevao dati ostavku. Ipak, tvrdi da ne želi ostaviti zemlju u trenucima krize, ukoliko mu većina Sirijaca to ne kaže.

"Ne ostavljam poziciju i svoju zemlju usred oluje. Moja misija je da izvedem zemlju na obalu, a ne da napustim brod i sirijski narod", izjavio je Assad i dodao kako sirijska spremnost za eliminaciju hemijskog oružja u zemlji nema nikakavih zadržavanja.

Assad je naveo keko će Vlada garantovati sigurnost UN-ovom timu koji će uništavati oružje, ali navodi kako bi teroristi mogli sabotirati pokušaje. "Vlada je spremna za politički dijalog sa opozicijom koja ima politički program i političku viziju, ali kada je neko naoružan, onda ga se ne naziva opozicijom, već teroristima", rekao je i dodao:

"Mi možemo razgovarati sa svakom strankom opozicije. Što se militanata tiče, ako predaju oružje, spremni smo razgovarati s njima o svemu, kao i sa svakim građaninom. Ne možemo razgovarati sa Al Kaidom i organizacijama povezanim s njom. Ne možemo pregovarati s ljudima koji traže stranu i vojnu intervenciju u Siriji", rekao je Assad.

Što se tiče mirovnih pregovora Ženeva 2, koji će se fokusirati na političku rezoluciju o ratu u Siriji, Assad tvrdi da je okvir konferencije nejasan i da nije siguran ko će predvoditi sirijsku delegaciju te da li će i on lično učestvovati.

Assad krivi evropske države za prihvatanje "američke prakse" prekidanja odnosa sa suprotnom stranom te tvrdi da nema kredibiliteta u pričama o humanitarnoj pomoći, kada Sirija prolazi najgori embargo otkako je stekla nezavisnost. I dalje tvrdi da sirijska vojska nikada nije koristila hemijsko oružje tokom krize te da nema potvrda o navodnim snimcima i fotografijama hemijskog napada koji su korišteni u izgradnji slučaja protiv Vlade.

“Na dosta mjesta nalaze se fotografije iste djece, korištene na različitim fotografijama i na različitim mjestima, a možete ih naći na internetu. S druge strane, imamo potpune dokaze da su teroristi koristili hemijske materijale susjednih zemalja", rekao je Assad.

Što se tiče njegove ostavke, Assad navodi kako to ne bi moglo garantovati mir i stabilnost u zemlji, ali i da bi to trebala biti odluka svakog građanina Sirije. Na predsjedničkim izborima naredne godine učestvovat će ukoliko ga "narod bude i dalje želio na toj poziciji".

Assad insistira da sirijski narod treba provesti reforme te da će biti dosta posla kada kriza konačno završi.