Svijet
0

Assad: Čak i predsjednik pogriješi, ali lažu da ubijam vlastiti narod

Klix.ba
Bashar al-Assad (Foto: Arhiv/AFP)
Bashar al-Assad (Foto: Arhiv/AFP)
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad priznao je da je napravio greške na početku ustanka protiv njega u martu 2011.

"Kakve god da se političke odluke prave, greške se događaju svuda u svijetu. Mi smo svi samo ljudi. Desile su se lične greške pojedinaca, a čak i predsjednik griješi. Iako su greške napravljene pri izvršenju, naše fundamentalne odluke su bile pravilne“, rekao je Assad u intervjuu za njemački list Der Spiegel.

Nakon što je vlada brutalno udarila na demonstrante, konflikt je eskalirao u pravi građanski rat, u kojem je 115 hiljada ljudi ubijeno, a milioni su morali napustiti svoje domove.

Na pitanje da li su samo pobunjenici odgovorni za masakre, a njegove snage potpuno nevine, odgovorio je da je nemoguće reći da pobunjenici snose potpunu krivicu, a oni nimalo.

"Stvarnost nije crno-bijela, tu su i nijanse sive. U osnovi, istina je da se mi branimo, a ja ne mogu da brinem o greškama pojedinaca, kad je tu 23 miliona Sirijaca. Svaka zemlja mora da se bori protiv zločinaca. Mogu biti svuda, pa i u vladi i vojsci", objasnio je.

Assad je negirao i korištenje hemijskog oružja protiv svog naroda te rekao kako njegova vlada potpuno sarađuje sa međunarodnim stručnjacima za razoružavanje i inspektorima UN-a.

"Pogrešna je i slika koju stvaraju o meni, kao o nekome ko ubija vlastiti narod. Obama nije predstavio nikakav dokaz niti naznaku. Nema ništa da ponudi izuzev laži", dodao je Assad.