Svijet
0

Bashar al Assad tvrdi da SAD nemaju dokaze o upotrebi hemijskog oružja

Klix.ba
Bashar al Assad (Foto: AFP)
Bashar al Assad (Foto: AFP)
Sirijski predsjednik Bashar al Assad tvrdi da SAD nemaju dokaz da je njegova vlada koristila hemijsko oružje.

Assad je u intervjuu emitovanom jutros izjavio da će njegovi saveznici uzvratiti ukoliko SAD napadnu Siriju.

Američki državni sekretar John Kerry je lobirao za vojnu akciju protiv Assada tokom razgovora s Evropskom unijom i arapskim ministrima vanjskih poslova. Američki Kongres treba održati debatu koja će odlučiti da li će intervencija u Siriji biti odobrena ili ne.

Zakonodavci će se danas vratiti s ljetnog odmora te će razgovarati o odluci Baracka Obame da pokrene "ograničeni" napad. Senat će o tome glasati vjerovatno u srijedu.

SAD optužuju Assadove sile za ubistvo 1.429 ljudi u napadu sarinom 21. augusta u predgrađu Damaska. Assadova vlada je optužena na napad na pobunjenike koji ga pokušavaju svrgnuti s vlasti tokom dvoipogodišnjeg građanskog rata u kojem je, prema procjenama UN-a, poginulo blizu 100.000 ljudi.

U međuvremenu su se pojavile informacije da su pobunjeničke snage uspostavile kontrolu u historijskom kršćanskom gradu pod nazivom Maaloula sjeverno od Damaska.

"Ne postoje dokazi da sam koristio hemijsko oruže protiv svog naroda", izjavio je Assad, koji je zaprijetio SAD-u da će mu u slučaju napada pomoći njegovi saveznici. Sirijski saveznici su Kina i Rusija, Iran i militantna grupa Hezbollah u Libanonu.

SAD su priznale da nemaju neoborive dokaze da je Assadova vlada odgovorna za napad, ali da su američki zvaničnici vidjeli snimak koji pokazuje rezultate takvog napada.

Kerry je odbacio Assadove tvrdnje i rekao da snimci govore sami za sebe. Kerry će se danas sastati sa britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom u Londonu, nakon čega će se vratiti u SAD. Britanska vlada je već glasala protiv učešća Velike Britanije u napadu na Siriju. No, Hague podržava Washington.

"Vjerujem da se svijet mora suprotstaviti onima koji koriste hemijsko oružje", rekao je on.

U međuvremenu je Obama sve svoje vrijeme posvetio prikupljanju podrške za intervenciju u Siriji, a u utorak će se iz Bijele kuće obratiti javnosti.