Svijet
4

Obama: Udari na Siriju će biti ograničeni i proporcionalni

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da će vojni udari po Siriji biti "ograničeni i proporcionalni" i kako je uvjeren da će ga Kongres podržati.

Obama se sastao s ključnim kongeesnim čelnicima kako bi insistirao na vojnom odgovoru na, kako SAD vjeruju, napad hemijskim oružjem sirijskih snaga, prenosi BBC.

On je izjavio da će udari degradirati kapacitete snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i osnažit će opoziciju.

UN su ranije potvrdile da su trenutno više od dva miliona Sirijaca izbjeglice.

Smatra se da je više od 100.000 ljudi poginulo od izbijanja ustanka protiv predsjednika Assada u martu 2011. godine.

Predsjednik Obama i potpredsjednik Joe Biden sastali su se u utorak s predsjedajućim Zastupničkog doma Johnom Boehnerom, čelnicom demokratske većine u Kongresu Nancy Pelosi i predsjedajućim i članovima komiteta za nacionalnu sigurnost.

Obama je izjavio da se predsjednik Assad treba smatrati odgovornim za hemijski napad i kako je uvjeren da će Kongres podržati vojnu akciju.

On je kazao da bi predložena vojna akcija degradirala kapacitete Assadovih snaga kako ne bi koristili hemijsko oružje "ni sada ni u budućnosti".

"Ono što smo predvidjeli ograničenog je karaktera. To je proporcionalan odgovor. To će dergradirati Assadove kapacitete", izjavio je američki predsjednik.

"Mi, istovremeno, imamo širu strategiju koja će nam omogućiti da osnažimo kapacitete opozicije", dodao je.

Američki državni sekretar John Kerry, ministar odbrane Chuck Hagel i vodeći oficir američke vojske, general Martin Dempsey, također će se pojaviti tokom dana pred senatskom komisijom za međunarodne odnose.

Svi članovi Kongresa bit će izvješteni iza zatvorenih vrata o eventualnoj vojnoj akciji.

Glasanje u Kongresu očekuje se iduće sedmice.

SAD su navele da je u napadu u predgrađima Damaska 21. augusta ubijeno 1.429 osoba, među kojima 426 djece, iako su druge zemlje i organizacije objavile manje brojke.

Sirijska vlada negira svaku umiješanost u napad.