BiH
6

Louay Safi: Svijet besramno gleda masakr u Siriji, kao što ga je gledao i u Bosni

Anadolija
Louay Safi (Foto: Anadolija)
Louay Safi (Foto: Anadolija)
Sramno je što svijet mirno gleda masakr u Siriji, kao što je bilo sramno što su ga gledali ovdje u Bosni, kazao je u intervjuu za agenciju Anadolija (AA) glasnogovornik Sirijske nacionalne koalicije (SNC) Louay Safi.

Safi je u srijedu (4. decembra) održao predavanje na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu na temu "Demokratsko rješenje za Siriju", a u četvrtak i petak (5. i 6. decembra) će učestvovati na dvodnevnoj konferenciji pod naslovom “Potraga za nestalim osobama: Lekcije iz Bosne i Hercegovine” koju organiziraju Fondacija Konrad Adenauer (KAS) i Međunarodna komisija za traženje nestalih (ICMP).

Ugledni univerzitetski profesor na pitanje o njegovim ambicijama kaže da je sretan da služi sirijskom narodu i da bi uskoro volio vidjeti kraj rata, ali da je sretniji kao profesor.

Safija smo pitali što bi to zaista bilo demokratsko rješenje za Siriju.

"Političko rješenje za nas je bilo koji proces koji vodi ka stvaranju demokratske vlade na slobodnim i fer izborima, ka slobodnim udruženjima, slobodi medija i vladavini zakona. To je ono što želimo vidjeti. Prepreka je vladajući režim, diktatura koja ne dozvoljava bilo kakvu slobodu štampe i udruživanja. Postoji jedna partija i postoje neke lažne partije. Dok ne budemo u mogućnosti osloboditi se tog režima i proći kroz tranziciju, situacija će ostati kakva jeste", kaže na početku Safi za AA.

U Ženevi će se 22. januara održati mirovna konferencija. Ona dolazi nešto više od mjesec nakon obilježavanja 18. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u Parizu 14. decembra 1995. godine koji je okončao užasni rat u Bosni i Hercegovini. Može li se Dayton desiti i Siriji?

'"Između rata u Bosni i Siriji postoje neke sličnosti, ali i razlike. Mirovni sporazum koji je predložen u dokumentu (Communique) Geneva II ima postavljene određene principe za rješavanje problema. Mi bismo voljeli da to bude konferencija koja će, kao Dayton u Bosni, okončati rat, posvećeni smo tome. Radi se na formiranju tijela prijelazne vlade koja bi pomogla zemlji u procesu tranzicije i omogućila slobodne i fer izbore", priča Safi.

Udružiti glavne aktere opozicije

Potvrdio je kako SNC snažno radi na tome da udruži glavne aktere opozicije.

"Najnovije je to što će kurdske partije uzeti učešće u sirijskoj koaliciji. Sada još trebamo poboljšati organizacijski nivo. Ono što je za nas važno i na čemu insistiramo jeste da će opozicijske snage biti predstavljene samo putem Koalicije i da će se jedan tim suočiti sa vladom, a sve kako bi suzbili manipulacije druge strane", dodao je.

Govoreći o sličnosti između Bosne i Sirije, potvrđuje da su ljudi u Damasku, kao i u Sarajevu ubijani u redu za hljeb, da su protjerivani iz svojih domova, ubijani bez razloga ili bezočno zlostavljani... No, dodaje on, u Siriji na sceni nije građanski rat, kako ga neki zovu, kao što nije bio ni u Bosni, u Siriji je na djelu revolucija.

"Vrlo je sramno što svijet gleda masakr u Siriji, kao što je bilo sramno gledati ga ovdje. No, problem sa kojim se Sirija suočava je humanitarno pitanje. Taj problem je potpuno skriven iza međunarodne borbe interesa velikih sila. Onda je tu i regionalno natjecanje između Irana, Saudijske Arabije i Turske zbog kojih su stvarni problemi, a to je konflikt u Siriji, bačeni u drugi plan. Sirijski konflikt pretvara se u sukob međunarodnih razmjera'" ocijenio je Safi.

Nadalje, veli kako mu je drago da vidi ponovo izgrađenu Bosnu, Bosnu koja je dočekala mir.

"Sjećam se da smo gledali rat u Bosni, i to je za nas bilo srceparajuće. Sada ste to prevazišli. Nadam se da će i Sirijci uspjeti prevazići rat. No, sada se to čini veoma teškim. Oni koji su prošli rat u Bosni veoma dobro razumiju ono kroz što sada mi prolazimo", naglasio je ovaj borac za ljudska pava.

Loša uloga SAD-a u Siriji

Safi kaže da nije zadovoljan ulogom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Siriji.

"Nisam zadovoljan njihovom ulogom. Mislim da su mogli uraditi mnogo više. Na primjer, još uvijek nisu jasno osudili Hezbollahovu intervenciju u Siriji, nisu osudili intervenciju Irana u Siriji. Nekoliko puta su obećali vojnu pomoć i nisu to uradili. Dozvolili su da režim napadne gradove i sela, a znamo da imaju moć zaustaviti takvo nešto. Vidjeli smo šta se desilo kada je korišteno hemijsko oružje. Voljeli bismo vidjeti čvršći stav Obamine administracije koji bi spriječio vojne snage režima da bombarduju naselja", istakao je visoki zvaničnik sirijske opozicije.

No, nema precizan odgovor na pitanje zašto SAD šuti.

"O razlozima američke šutnje se može samo špekulisati. Znamo da je Obama jasno rekao da je Izrael njegova obaveza... Ne znamo da li Izrael traži od Obame da ništa ne radi vezano za Siriju. Naravno, na našim sastancima sa američkim zvaničnicima oni uvijek kažu da podržavaju sirijski narod i da bi voljeli vidjeti Assadov kraj. Ali opet mnogi Sirijci vjeruju da Amerikanci mogu učiniti daleko više od onoga što sada čine", njegov je stav. 

Upitan da li sirijski diktator Bashar al-Assad može stvarno otići sa scene i nakon što su iza njega snažno stali Kina, Rusija i Iran, Safi ističe da je sirijski predsjednik "izgubio svu moć u Siriji".

"Njegova vladavina pala bi prije nekoliko mjeseci da nije bilo Hezbollahove intervencije, da nije bilo šiitskih brigada iz Iraka i revolucionarnih gardi iz Irana, da nije bilo finansijske pomoći koja mjesecima pristiže iz Irana. Sada iranska vlada posjeduje moć, a sirijsko liderstvo je izgubilo", rekao je sugovornik.

Turska dala važnu podršku sirijskom narodu

Na molbu da prokomentira poziv ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua i njegovog iranskog kolege Mohammada Javada Zarifa na mir pred održavanje mirovne konferencije Geneva II, kao i da odgovori na pitanje da li dijalog Ankare i Teherana može pomoći rješavanju sukoba u Siriji, Safi je podvukao:

"Turska je dala veoma važnu podršku sirijskom narodu. Inicijalno su pokušali utjecati na Assada, ali je on odbio pristupiti političkom rješenju. Tada su podržali narod. Udomili su sirijske izbjeglice, osigurali im pristojne kampove u svojoj zemlji, dozvolili su prisustvo opozicije za koju su sloboda i demokratsko okruženje u Turskoj bili od velike pomoći. Vlada Turske je, također, dala veliku podršku i pokušala doprinijeti mirnom političkom rješenju. Mi to cijenimo i očekujemo dalju podršku od Turske koja je veoma važna regionalna sila".

Treća ratna zima u Siriji

U međuvremenu Sirija i njen narod ulaze u treću zimu. Sirijske izbjeglice stigle su čak do Srbije, u Bugarskoj zbog njih zatvaraju granice... Sirijska patnja poprima epske razmjere. Safi uoči još jedne sirijske zime šalje poruku sirijskog naroda.

"Međunarodna zajednica bi trebala zauzeti čvrst stav i pomoći da se okonča rat. Pomoći da sirijski narod odlučuje o sebi i prođe kroz tranziciju. Životni uvjeti u Siriji su veoma loši. Zbog nedostatka goriva u uništenoj zemlji i zbog nedostatka hrane zima će biti teška. Narod dugo pati, djeca užasno pate, nose se sa traumom neuhranjenosti. Postoje određena područja pod potpunom opsadom režima čije snage ne dozvoljavaju čak ni isporuku hrane i lijekova. Zatražio bih od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na režim kako bi se otvorio humanitarni koridor i omogućila barem isporuka hrane i lijekova", apelirao je Safi.

Osvrćući se na kritike o jačanju snaga bliskih terorističkim grupama, uključujući i Al-Qaidu u Siriji, Safi je potvrdio da je "njihova moć ojačala".

"Istina je to da je njihova moć ojačala, posebno moć 'Islamističke Republike Iraka i Sirije' (grupa povezana sa Al-Qaidom, op. a.). Ova organizacija vođena ljudima iz Iraka i drugima izvan zemlje pokušava preuzeti kontrolu u Siriji koristeći haotičnu situaciju u zemlji koju je stvorio režim. Oni kontrolišu određena područja u zemlji, ubili su lidere unutar opozicije i imamo problem s njima. Voljeli bi da svi strani borci napuste našu zemlju. Mi smo osudili sve grupe koje se vežu uz terorističke organizacije, proglasili smo ih antirevolucionarnim. Režim to toleriše. Zanimljivo, Assadove snage nikada ne napadaju te grupe, ali napadaju civile i to žestoko. Režim je zadovoljan jer su stranci prisutni u Siriji", stava je Safi.

Dodaje kako su protiv sektaških ratova u Siriji.

"Bojimo se da nismo došli do političkog rješenja i da to otvara vrata sektaškim sukobima u zemlji. Našu koaliciju čine Jevreji, muslimani, kršćani, šiiti, suniti i drugi. Svi mi smo protiv sektaškog rata. Mi vjerujemo u toleranciju i otvorenost. Međutim, takav konflikt ide u korist režima i to je ono čega se mi bojimo", zaključio je Safi u razgovoru za Anadoliju.