Mjesec i po od nesreće
0

Majka Lecha Kaczynskog konačno saznala za njegovu smrt

SRNA
Jadwiga Kaczynska
Jadwiga Kaczynska
Mjesec i po dana od avionske nesreće u blizini ruskog grada Smolenska majka Lecha Kaczynskog saznala je za smrt sina i njegove supruge, saopštila je danas za AFP Elizabeta Jakubik, bivša šefica kabineta predsjednika Kaczynskog.

"Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac poginulog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, i kćerka jedinica Marta saopštili su joj juče da su Lech i njegova supruga Maria poginuli", izjavila je Jakubik.

Ona je dodala da su ljekari, koji liječe 84-godišnju Jadwigz, zaključili da se njeno zdravstveno stanje poboljšalo i da bi mogla da se suoči sa ovom viješću.

Brat blizanac poginulog predsjednika, bivši premijer Jaroslaw Kaczynski saopštio je tragičnu vijest majci kada ju je posjetio u bolnici u Varšavi u kojoj ona leži već više od dva mjeseca.

Prvo je nastao veliki šok, a onda su razgovarali. Tragičnu vijest primila je jako teško, ali ne kritično.

Jakubik je  dodala da se majka poginulog predsjednika raspitivala o uzrocima nesreće kao i o ostalim žrtvama.

Jaroslaw Kaczynsky, bivši premijer i predsjednički kandidat za izbore zakazane 20. juna najavio je u subotu da se sprema da majci saopšti smrt brata blizanca Leha.
"Majka još ne zna da je Leh poginuo. Ona je dugo bila u polusvjesnom stanju. Mama je bila psihički u teškom stanju i mislila je da sam ja Lech. Nikada ranije nas nije tako pomiješala", rekao je Jaroslaw Kaczynski u intervjuu za dnevnik Superekspres.

On je izjavio da se sada bolje osjeća i da namjerava da joj narednih dana kaže istinu.

"Užasno se toga bojim", priznao je Kaczynski .

Avionska nesreća u blizini Smolenska dogodila se 10. aprila kada je poljska delegacija na čelu sa predsjednikom putovala u Katin da oda počast poljskim vojnicima ubijenim prije 70 godina.

Svih 96 putnika poginulo je u ovoj nesreći.