Sedmica žalosti
0

VIDEO / Poljaci u suzama, zastave na pola koplja

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U Poljskoj je proglašena sedmica žalosti nakon što je jučer u avionskoj nesreći poginuo predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga, te još 96 osoba.

Zastave su spuštene na pola koplja, Poljaci su na prozore okačili crne vrpce, a u podne će žrtvama odati počast sa dvije minute šutnje. U predsjedničkoj palati u Varšavi okupilo se nekoliko hiljada ljudi koji su došli odati počast stradalim poljskim zvaničnicima.

Avion u kojem se nalazio poljski predsjednik srušio se i blizini aerodroma u ruskom gradu Smolensku.Kaczynski je njime krenuo u posjetu tom gradu koji obilježava 70 godina od masakra u Katinskoj šumi, u kojem su sovjetske snage ubile nekoliko hiljada Poljaka.

Tokom noći tijelo tragično preminulog predsjednika identificirao je njegov brat blizanac Jaroslaw Kaczynski. On je također identificirao i tijelo predsjednikove supruge Marie Kaczynski. Tijelo predsjednika Poljske Lecha Kaczynskija bit će prebačeno direktno u Varšavu, dok su ostala tijela prebačena u Moskvu.

Prema preliminarnim podacima do nesreće je došlo zbog greške posade koja je pokušavala, uprkos gustoj magli, da sleti na aerodrom. Ruski dužnosnici su izjavili kako su piloti nekoliko puta upozoravani da lete prenisko, te je predlagano da avion spusti u Mosku ili Minsk.

Tijela poginulih su pronađena i prebačena u Moskvu gdje su već počele pristizati porodice nastradalih. Poljske vlasti su jučer izvijestile da će provesti nezavisnu istragu o okolnostima avionske nesreće.

U međuvremenu, poljska vlada je najavila prijevremene predsjedničke izbore, a do tada dužnost predsjednika će obavljati Bronislaw Komorowski, predsjednik Donjeg doma Parlamenta.

Ruski ministar Vladimir Putin je također istakao da će nadzirati istragu.

"Sve mora biti učinjeno kako bi se pronašao razlog pada aviona i to u najkraćemmogućem vremenu", kazao je Putin prenosi BBC.