Svijet
0

Poljaci proveli noć u molitvama za žrtve, sahrana u subotu

FENA
Foto: AFP/Ria Novosti/Pool
Foto: AFP/Ria Novosti/Pool
Deseci hiljada Poljaka probdjeli su noć na ulicama u molitvama za 96 žrtava avionskog udesa kraj Smolenska na zapadu Rusije u kojem su poginuli predsjednik Leh Kaczynski i mnogi drugi članovi državnoga i vojnog vrha.

Sahrana Kaczynskog najavljena je za subotu, a tijela poginulog predsjednika i njegove supruge Marije u subotu je u Smolensku identificirao Lehov brat blizanac Jaroslaw Kaczynski, bivši poljski premijer.

Tijela ostalih nastradalih osoba bit će prevezena u Moskvu na identifikaciju, jer u Smolensku nema mogućnosti za analize DNK-a.

U Poljskoj je proglašena sedmodnevna nacionalna žalost, a u Rusiji dvodnevna. Dan žalosti proglašen je i u Evropskoj uniji.

Ruske vlasti maksimalno izlaze u susret Poljacima i snosit će troškove smještaja i boravka obitelji žrtava koje dolaze identificirati poginule, prenio je Blic Online.

U Poljskoj su građani već na prvu vijest o udesu avionu počeli izlaziti na ulice sa svijećama i cvijećem. Nakon potvrde vijesti oglasila su i crkvena zvona diljem zemlje, kao i najveće zvono Zigmunt na Vavelu u Krakovu kojem crkva dopušta da se oglasi samo u izuzetnim okolnostima.

Varšavljani su tokom dana cvijećem i svijećama ispunili prostor ispred predsjedničke palače, a preko interneta i SMS-poruka, kao kada je prije pet godine preminuo njihov zemljak papa Ivan Pavao Drugi, sazvali su noćno bdijenje na Trgu Pilsudskog i povezali lancem zapaljenih svijeća Grob neznanog junaka i papski križ.

Slične manifestacije održane su diljem Poljske.

Na prozorima kuća, na ulicama, čak i na automobilima, postavljene su poljske dvobojke uz crne zastave i trake, a na zgradama institucija u znak žalosti zastave su spuštene na pola koplja.

Cijela Poljska zaustavit će se danas tačno u podne, kao i u subotu na dan sahrane, u dvije minute šutnje kako bi odala počast žrtvama nesreće u kojoj je zemlja odjednom izgubila predsjednika i elitu državne uprave i vojske.

Poljski avion srušio se u subotu pokraj ruskog grada Smolenska, a predsjednik Kaczynski i državna delegacija putovali su na komemoraciju hiljadama poljskih časnika koje su Rusi strijeljali 1940. godine u Katinskoj šumi.