Rusija
0

VIDEO / Avion u kojem je poginuo Kaczynski pao zbog greške posade

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Prema preliminarnim podacima, uzrok pada aviona u kojem je bio poljski predsjednik Lech Kaczynski je greška posade, rekao je za RIA Novosti izvor iz ruskih bezbjednosnih struktura.

"Pretpostavlja se da je do havarije došlo zbog greške posade za vrijeme manevra slijetanja", rekao je izvor.

Ranije je iz Odjeljenja za informisanje ruskog Ministarstva inostranih poslova saopšteno da je razlog pada aviona loše vrijeme, odnosno gusta magla.

Interfaks javlja, pozivajući se na vlasti iz smoljenske oblasti, da je aerodom Sjeverni na koji je trebalo da sleti avion, bio zatvoren zbog magle i da je pilotu predlagano da sleti u Minsk ili Moskvu, ali da je on odlučio da avion prizemlji u Smolensku.

Prema nekim podacima, avion se srušio prilikom četvrtog pokušaja da sleti i razbio se u komade.

U avionu poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog koji se srušio kod Smolenska nalazili su se najviši rukovodioci Poljske.

Osim Kaczynskog, koji je sa zvaničnom poljskom delegacijom letio u Katin na pomen poljskim žrtvama Staljina, u avionu je bila i njegova supriga Maria, prenose ruske agencije, pozivajući se na poljske medije.
U avionu su bili i posljednji predsjednik Poljske u iznanstvu, šef Instituta nacionalnog sjećanja, potpredsjednik poljskoj sejma (parlamenta), te šef kabineta predsjednika Poljske. 



Bili su i zamjenik ministra inostranih poslova, načelnik Generalštaba poljske vojske, predsjednik Narodne banke Poljske i četiri poslanika.

U avionu su se nalazili i šef Biroa za nacionalnu bezbjednost Poljske, ministri u kabinetu predsjednika, te generalni sekretar poljskog Vijeća za očuvanje sjećanja na borbu i stradanje.

Prema ranijim najavama iz Poljske, predsjednik Poljske trebalo je zajedno sa suprugom, kao i sa parlamentarcima i vjerskim predstavnicima Poljske, te porodicama žrtava hiljada strijeljanih Poljaka u Katinskoj šumi 1940. godine, oda poštu.

Bilo je planirano da predstavnici katinskih porodica predaju Kaczynskom urnu sa zemljom iz šume, gdje su bili strijeljani poljski oficiri, a u koju je Kaczynski trebalo da posadi "Hrast sjećanja" u parku predsjedničkog dvorca.