Pad predsjedničkog aviona
0

Poljska će provesti nezavisnu istragu o nesreći

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poljske vlasti provešće nezavisnu istragu o okolnostima današnje avionske nesreće nedaleko od Smolenska, u kojoj su poginuli predsjednik Lech Kaczynski i još 95 putnika, objavila je ruska agencija Interfaks, pozivajući se na poljsku TVN-24.

U vijesti ruske agencije navodi se da je nalog za provođenje nezavisne istrage dao glavni tužilac Poljske Andrzej Seremet na zahtjev ministra pravde Krzysztofa Kwiatkowskog.

"Glavni tužilac Poljske Seremet složio se s mojim mišljenjem o povođenju nezavisne istrage u Poljskoj", izjavio je ministar Krzysztof Kwiatkowski.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski, koji je danas poginuo u avionskoj nesreći nedaleko od ruskog grada Smolenska, i ranije je imao probleme tokom službenih letova, objavila je danas ruska agencija RIA-Novosti.

Prema navodima agencije, decembra 2008. izuzetno niske temperature i mraz u Mongoliji izazvali su ozbilje probleme na avionu kojim je predsjednik Poljske, po završteku posjete toj zemlji, trebalo da otputuje u Tokio, glavni grad Japana. Avion poljske vlade je tada zadržan u Mongoliji, a Kaczinsky je bio primoran da otputuje čarter-letom u Tokio u koji je stigao sa osam sati zakašnjenja.

Iste godine, Kaczynski je još jednom morao da putuje čarter avionom i to na samit šefova država i vlada Evropske unije u Brisel, jer kancelarija premijera Donalda Tuska nije dozvolila predsjedniku da koristi specijalnu letilicu.

Početkom decembra 2008. predsjednički avion upao je u zonu jakih turbulencija iznad Južne Koreje. Zbog jakog vjetra pilot nije uspio da prizemlji avion iz prvog puta, već je da bi to učinio, ponovo morao da podigne avion na veću visinu. Po izlasku iz aviona u Seulu sam Kaczynski je, međutim, raspoloženo i optimistično izjavio:

"Svaki let avionom povezan je sa određenim rizikom, ali i obaveze predsjednika takođe su povezane sa ozbiljnim rizicima jer se stalno mora letiti avionom".

Loši vremenski uslovi januara 2009. primorali još jednom Kaczynskog da sa velikim zakašnjenjem otputuje u posjetu Ukrajini.

U septembru prošle godine iz stroja su ispala oba državna aviona, pa su mediji tada prenijeli da će Kaczynski u Njujork na zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija morati da putuje redovnom linijom. Naime, tada je jedan avion, neposredno prije toga bio na podužem remontu u Rusiji, a druga letilica se u tom trenutku nalazila na višemjesečnom remontu.

Predsjednik Kaczynski (60) i veliki broj zvaničnika Poljske poginuli su u avionskoj nesreći jutros kod Smolenska, u tragediji u kojoj je stradalo 96 ljudi. Avion, u kojem je bilo 88 članova državne delegacije, koja je išla na komemoraciju povodom 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, kada su sovjetske snage ubile više hiljada Poljaka, srušio se prilikom sletanja po maglovitom vremenu na dva kilometra od aerodroma kod Smolenska, na zapadu Rusije.