Poljska
0

Majka Lecha Kaczynskog još ne zna da je on mrtav

FENA
Jadwiga Kaczynska (Foto: Dziennik)
Jadwiga Kaczynska (Foto: Dziennik)
Šest sedmica poslije nesreće poljskog aviona u Rusiji, u kojem je poginulo 96 osoba među kojim je i predsjednik Lech Kaczynski, njegova majka koja se nalazi u bolnici još uvijek ne zna da je on mrtav, otkrio je u subotu brat blizanac poginulog predsjednika Jaroslaw Kaczynski.

"Majka još ne zna da je Lech mrtav. Dugo je bila u lošem mentalnom stanju i mislila je da sam ja Lech, što joj se prije nije događalo", izjavio je Jaroslaw Kaczynski u intervju za dnevni list Superexpress, prenosi u subotu AFP.

Osamdesetčetverogodišnja Jadwiga Kaczynska u bolnici je već dva mjeseca.

"Ona je sada boljeg mentalnog zdravlja i ja ću joj narednih dana reći istinu. Strašno se plašim", priznao je Kaczynski, bivši premijer i kandidat na predsjedničkim izborima na kojim će se 20. juna birati nasljednik njegovog brata.

Četiri sedmice prije izbora, 60-godišnji Jaroslaw Kaczynski bi, prema anketama, mogao da osvoji između 30 i 36 posto glasova, dok bi 57-godišnji liberal Bronisalw Komorowski mogao dobiti između 46 i 50 posto glasova.

Avion poljskog predsjednika se srušio 10. aprila blizu Smolenska, na zapadu Rusije, kada je poljska delegacija krenula u Katyn da oda počast hiljadama poljskih oficira koji su prema nalogu Josifa Staljina pogubljeni prije 70 godina.