Svijet
0

London protjerao pet diplomata lojalnih Gaddafiju

SRNA
Velika Britanija je protjerala pet libijskih diplomata lojalnih režimu Moamera Gaddafija zbog, kako je obrazloženo, zastrašivanja pristalica opozicije i potencijalne prijetnje po britansku nacionalnu bezbjednost.

Šef britanske diplomatije William Haig rekao je u obraćanju poslanicima da je naredio da zvaničnici, među kojima je libijski vojni ataše, napuste zemlju usljed zabrinutosti za njihove postupke u Velikoj Britaniji.

"Vlada je, takođe, procijenila da bi ovi pojedinci, u slučaju da ostanu u Velikoj Britaniji, predstavljali prijetnju po nacionalnu bezbjednost", rekao je Haig.

Britanski zvaničnici navode da se smatra da su protjerane diplomate u Ambasadi u Londonu bile vodeće pristalice Gaddafija i da su umiješani u pokušaje zastrašivanje pristalica libijske opozicije u Britaniji.

Haig je, takođe, potvrdio da su britanske diplomate u proteklih nekoliko dana bili u kontaktu sa ličnostima iz redova opozicije u libijskom gradu Bengaziju. Slične sastanke planiraju američki i francuski zvaničnici.