Svijet
0

Velika Britanija protjeruje libijskog ambasadora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Velika Britanija je dlučila protjerati libijskog ambasadora nakon što je britanska ambasada u Tripoliju napadnuta, saopćio je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"Bečka konvencija zahtijeva da režim Moamera Gadafija štiti diplomatske misije u Tripoliju. Kako to nije učinio, taj je režim ponovno prekršio svoje međunarodne obveze i odgovornosti", naveo je Hague u saopćenju, prenosi Reuters.

"Zbog toga sam donio odluku o protjerivanju libijskog ambasadora", naveo je Hague, dodajući da ambasador ima 24 sata da napusti Britaniju.

Hague je dodao da osuđuje i napade na diplomatska predstavništva drugih zemalja u Tripoliju.

I Italija je osudila napad na svoju ambasadu u Tripoliju, dodajući da Gadafijeva vlada nije ispunila svoje najelementarnije međunarodne obveze.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je saopćenje u kome je osudilo napad, a glasnogovornik ministarstva je rekao da za sada nema detalja o incidentu.

Ujedinjeni narodi su saopćili da se njihovo osoblje priprema napustiti libijsku prijestolnicu nakon najnovijih napada na strane diplomatske misije, prenose agencije.