Svijet
0

NATO i danas bombarduje Tripoli

FENA
NATO avioni i danas intenzivno gađaju ciljeve u Tripoliju i istočnim predgrađima, a gradom odjekuju snažne eksplozije, nakon što se prethodnog dana šef britanske diplomatije William Hague sreo s libijskim pobunjenicima.

Hague je doputovao u Bengazi, sjedište libijskih pobunjenika u subotu, u namjeri da izrazi podršku nastojanju opozicije da svrgne režim libijskog vođe Muamera Gadafija, saopćila je vlada u Londonu.

"Ovdje smo iz jednog glavnog razloga - da pokažemo našu podršku libijskom narodu i Nacionalnom prijelaznom vijeću, legitimnom predstavniku libijskog naroda", navedeno je u saopćenju Foreign officea.

Hague je obećao da će Britanija dati "još opreme i uniformi" pobunjenicima.

Velika Britanija do sada nije zvanično priznala legitimitet vlade pobunjeničkog savjeta, čije je sjedište u Bengaziju, ali je britanski premijer David Cameron izjavio prošlog mjeseca da je to tijelo "legitimni politički sagovornik u Libiji i glavni britanski partner u toj zemlji".

Legitimitet vlade Nacionalnog prijelaznog vijeća do sada je priznao manji broj država, među kojima Francuska, Italija, Malta i Katar.

U međuvremenu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je zabrinutost zbog nove faze u koju su ušli napadi NATO snaga, ocjenivši da sve to, svjesno ili nesvjesno, vodi ka kopnenoj operaciji, prenosi AFP.