Vremenski uvjeti doprinijeli nesreći
0

London: Objavljene posljednje riječi pilota koji je poginuo u padu helikoptera

Klix.ba
Posljednje riječi pilota Petea Barnesa koji je poginuo u padu helikoptera u centru Londona 16. januara objavljene su danas.

Barnes je umro od više zadobijenih povreda kada je helikopter udario od visoki kran na području Vauxhalla. Prema izvještaju Agencije za istraživanje nesreća u zraku rečeno je da je trenutak prije pada kontaktirao zračnu kontrolu i tražio dozvolu za slijetanje u Batterseau.

"Da li je otvoreno u Batterseau?", upitao je a odgovor s tornja bio je da bi bilo korisno ako bi sletio tamo.

"Battersea diverzija je dozvolila, čisto je u Batterseau", poručeno je iz tornja.

U izvještaju se navodi kako je Barnesov klijent, kojeg je trebao povesti iz Elstreea u Hertfordshire, savjetovao da ne ide putem od Redhill aerodroma u Surrey.

"U 7.18 sati klijent je pozvao pilota da prodiskutuju o vremenu. Pilot je rekao kako misli da će se vrijeme razvedriti prije prognoziranog. Klijent je rekao da bi trebao voziti od Elstreea i pozvao pilota da se posavjetuje s njim. U 7.31 sati klijent je primijetio da se vrijeme pogoršalo i pozvao pilota da mu kaže da ne polijeće dok ne uspije doći do Elstreea i razmotri vrijeme. Pilot je odgovorio kako je već pokrenuo mašinu. Klijent je ponavljao pilotu kako ne treba polijetati", stoji u izvještaju.

U 7.29 sati Barnes je poslao poruku klijenut: "Dolazim u svakom slučaju, sletit ću na polje ako bude bilo potrebno."

Barnes je umro od višestrukih povreda nakon što je helikopter udario u kran i pao na cestu u blizini Vauxhall stanice.

U ovoj nesreći poginuo je i pješak Matthew Wood koji je krenuo na posao.