Rame uz rame sa policijom
0

London: Fudbalski navijači stali u odbranu domova

Sarajevo-x.com
Fudbalski navijači na ulicama
Fudbalski navijači na ulicama
U odbranu svojih domova i imovine u Londonu tokom nereda proteklih dana stali su i fudbalski navijači, često spominjani kao krivci zbog brojnih nereda.

Dok su Londonom bjesnili neredi, a policija nije imala dovoljno snage da ih spriječi, građani su odlučili uzeti stvari u svoje ruke i stati u odbranu domova i imovine.

Ipak, najneočekivanija koalicija sklopljena je u Elthamu, jugo-istočnom Londonu, gdje su se navijači Millwalla, ozloglašeni zbog svoje huliganske prošlosti, udružili sa navijačima drugih klubova i formirali kordone kako bi zaštitili prodavnice u svojim kvartovima.

Nekada su navijači Millwalla ponosno pjevali "niko nas ne voli i to nas ne zanima", a ovih su dana pjevali "niko nas neće pljačkati".

Reporter BBC-a opisao je kako navijači Millwalla i Charlton Athletica zajedno hodaju ulicom Eltham High, na diskretnoj udaljenosti od specijalne policije. Osim pojedinačnih čarki, nije bilo izvještaja o ozbiljnom narušavanju javnog reda i mira.

"Ovdje živi bijela, radnička klasa, a mi smo tu da zaštitimo zajednicu", rekao je neimenovani muškarac za The Guardian.

On je dodao da su tu kako bi pomogli policiji.

"Moja mama je bila prestravljena onim što je vidjela na televiziji posljednja tri dana i zato smo odlučili da ne dozvolimo da se to desi ovdje", rekao je on.

Zahvalni stanovnici ovog dijela Londona na društvenim mrežama nisu štedjeli riječi hvale za navijače.

"Hvala svakom od vas (posebno navijačima Millwalla) za čuvanje naših ulica i domova", napisala je jedna žena na Facebook stranici grupe koja je pružila podršku ovakvom vidu odbrane od nasilja.

Drugi član grupe je napisao da su domove branili pripadnici različitih religija i rasa te da nije bilo važno ko je koje boje, religije ili navijačkog opredjeljenja.

"Oni samo nisu željeli nerede tamo gdje njihove porodice kupuju hranu djeci", napisao je član grupe na Facebooku.

Upravo su neredi uveliko utjecali na engleski fudbal. Odgođena je prijateljska utakmica sa Holandijom, otkazano je nekoliko utakmica Carling Cupa, a dovedeno je u pitanje i odigravanje utakmica Premiershipa.