Afganistan kao prijetnja
3

Likvidacija Zawahirija pokazala je moć Amerike, ali Washington sada strahuje od odmazde

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki napad dronom u kojem je ubijen vođa Al Kaide Ayman al-Zawahiri donio je dugo traženu pobjedu u strategiji borbe protiv terorizma predsjednika Joea Bidena, rekli su zvaničnici i stručnjaci u utorak, ali je također povećao zabrinutost zbog mogućeg odgovora militanata iz Afganistana.
Kada su posljednje američke trupe i obavještajci napustili Afganistan prošlog augusta nakon 20 godina rata, Biden je prešao na tzv. strategiju "preko horizonta" oslanjajući se na dronove i špijunske avione koji prate i pogađaju pripadnike Al Kaide i ISIL-a unutar zemlje.

Operacija CIA-e u nedjelju u centru Kabula, prva javno poznata te vrste od povlačenja Amerikanaca prošle godine, daje Bidenu rijetko postignuće manje od mjesec dana od godišnjice haotičnog izlaska nakon kojeg su talibani vratili vlast, a 13 američkih vojnikaj je ubijeno dok su desetine hiljada Afganistanaca koji su im pružali podršku ostavili iza sebe, prenosi Reuters.

"To je prilično jasna priča o uspjehu", rekao je Michael Kugelman, viši saradnik za Južnu Aziju u istraživačkom centru Wilson Center.

Sjedinjene Američke Države nisu uspjele ubiti Zawahirija, koji je pomogao u koordinaciji napada na SAD 11. septembra 2001. i koji je bio nasljednik Osame bin Ladena, dok su američke snage bile na terenu, ali su dokazale da bi ga mogle pogoditi skoro godinu dana nakon povlačenja, rekao je Kugelman.

"Bio sam kritičan prema odluci predsjednika Bidena da napusti Afganistan, ali ovaj napad pokazuje da još uvijek imamo sposobnost i volju da djelujemo tamo kako bismo zaštitili našu zemlju", rekao je američki demokrata Tom Malinowski.

No, američki zvaničnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli su da još uvijek postoje nedostaci u strategiji. Istakli su da bez baziranih sporazuma u susjednim zemljama, američkim bespilotnim letjelicama je teško pratiti ciljeve u udaljenim dijelovima Afganistana bez izlaza na more u dužem vremenskom periodu.

Jedan američki zvaničnik rekao je da bi napad Zawahirija bilo teško ponoviti u cijelom Afganistanu bez obavještajnih mreža koje su njegovane tokom 20-godišnjeg prisustva SAD-a.

"Ovo je bio jedan model napada", rekao je Neha Ansari, analitičar za borbu protiv terorizma iz Washingtona koji se fokusira na ratovanje dronovima.

Ansari je rekao da je za operaciju potrebna dobra obavještajna informacija, da bi zemlje vjerovatno dozvolile Sjedinjenim Američkim Državama prava da lete dronovima kroz njihov zračni prostor i preciznu lokaciju. Ali je pitanje da li će ti savršeni uslovi opstati.

Ilustracija poteškoća u prikupljanju obavještajnih podataka u Afganistanu došla je 2015. godine dok su hiljade vojnika predvođenih SAD-om bile na terenu, kada su američki vojni zvaničnici bili iznenađeni otkrivši veliki kamp za obuku članova Al Kaide u južnoj provinciji Kandahar.

Upotreba CIA-inih dronova za gađanje Zawahirija ukazuje na tajni sporazum o preletu sa susjednom zemljom, nešto što američka vojska nema. CIA je odbila da komentariše operaciju.

Krajem prošle godine, američka obavještajna služba procijenila je da bi lokalna podružnica tzv. Islamske države, poznata kao ISIL-K, mogla imati sposobnost da napadne Sjedinjene Američke Države za samo šest mjeseci, iako su talibani i militanti ISIL-a neprijatelji.

Prije prošlogodišnjeg povlačenja, najviši američki vojni čelnici rekli su da bi grupe poput Al Kaide mogle predstavljati prijetnju iz Afganistana američkoj domovini i američkim saveznicima do 2023. godine.

U prošlogodišnjem izvještaju Ujedinjenih naroda navodi se da je čak 500 boraca Al Kaide bilo u Afganistanu i da su talibani održavali bliske odnose s islamističkim ekstremistima.

Američki vojni zvaničnik rekao je, iako je Zawahiri u velikoj mjeri postao glavna figura posljednjih godina, i dalje postoji zabrinutost da bi grupa mogla rasti uz talibane koji će im pružiti sigurno utočište.

Daniel Hoffman, bivši viši oficir za tajne operacije CIA-e, rekao je da bi prisustvo Zawahirija i drugih militanata Al Kaide u Afganistanu trebalo biti "zvona za uzbunu".

"Afganistan je jasna i prisutna opasnost. I nikada nije bio opasniji za Sjedinjene Američke Države, žao mi je što moram reći, nego što je sada", rekao je Hoffman.