Oružje i municija
176

Bidenova administracija šalje Izraelu novi paket vojne pomoći vrijedan više od milijardu dolara

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena rekla je ključnim zakonodavcima da Izraelu šalje novi paket od više od milijardu dolara u oružju i municiji, izjavila su u utorak tri kongresna pomoćnika.

To je prva isporuka oružja Izraelu koju je najavila administracija otkako je ranije ovog mjeseca obustavila još jedan transfer oružja, koji se sastoji od 3.500 visoko nosivih bombi. Administracija je saopćila da je pauzirala taj raniji prijenos kako bi spriječila Izrael da koristi bombe u svojoj rastućoj ofanzivi na prenaseljeni grad Rafah na jugu Gaze.

Kongresni saradnici su pod uslovom anonimnosti razgovarali o transferu oružja koji još nije javno objavljen.

Paket koji se šalje uključuje oko 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona za minobacačku municiju, rekli su saradnici.

Nije bilo neposredne naznake kada će oružje biti poslato. Izrael je sada već sedam mjeseci u ratu protiv Hamasa u Gazi.

Republikanci u Predstavničkom domu planirali su ove sedmice da preduzmu nacrt zakona kojim bi se naložila isporuka ofanzivnog oružja za Izrael. Ponuda je uslijedila nakon prošlosedmične Bidenove objave da je pauzirao isporuke bombi i da bi mogao blokirati buduće prijenose oružja ako izraelska vojska napadne naseljene dijelove Rafe u južnoj Gazi.

Bijela kuća je u utorak saopćila da će Biden staviti veto na zakon ako prođe Kongres. Prijedlog zakona također praktično nema šanse u Senatu koji kontrolišu demokrate. Ali demokrate u Predstavničkom domu donekle su podijeljene po tom pitanju, a otprilike dvadesetak potpisalo je pismo Bidenovoj administraciji u kojem se kaže da su "duboko zabrinuti zbog poruke" poslane pauziranjem isporuke bombe.

Pored pisane prijetnje vetom, Bijela kuća je bila u kontaktu s raznim zakonodavcima i kongresnim pomoćnicima u vezi sa zakonodavstvom, prema zvaničniku administracije.

"Snažno, snažno se protivimo pokušajima da se ograniči sposobnost predsjednika da rasporedi američku sigurnosnu pomoć u skladu sa ciljevima američke vanjske politike i nacionalne sigurnosti", rekla je ove sedmice pres-tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, dodajući da administracija planira potrošiti "do posljednjeg centa" koje je usvojio Kongres u dodatnom paketu za nacionalnu sigurnost koji je Biden potpisao prošlog mjeseca.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je novinarima u ponedjeljak da će SAD nastaviti pružati vojnu pomoć predviđenu prijedlogom zakona o dodatnom finansiranju u iznosu od 26 milijardi dolara koji je usvojen prošlog mjeseca, ali je Bijela kuća pauzirala bombe jer "ne vjerujemo da ih treba baciti u gusto naseljenim gradovima."