Poređenje s Majdanom
97

Lavrov: Zapad ne želi prihvatiti činjenicu da većina Srba želi Vučića, uvijek smo spremni pomoći

B. H.
Foto: RIA Novosti
Foto: RIA Novosti
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Zapad da je pokušao da organizuje nelegalno preuzimanje vlasti u Srbiji.

Lavrov je govorio u intervjuu za RIA novosti o protestima opozicije u Srbiji poslje izbora 17. decembra.

"Ono što se desilo u Beogradu je još jedan pokušaj orkestriranja nelegalnog preuzimanja vlasti. Po svemu sudeći, nisu svi na Zapadu spremni da prihvate činjenicu da su srpski birači na izborima izrazili podršku predsjedniku (Aleksandru) Vučiću i njegovom političkom kursu", rekao je Lavrov.

Dodao je da taj trend nije nov navodeći da je poznato kako se takve avanture obično završavaju i dodao da je dovoljno podsjetiti na "državni udar u Ukrajini u februaru 2014. godine inspirisan Washingtonom i Briselom".

"Ni u Srbiji to nisu zaboravili, dijelom zahvaljujući sopstvenom iskustvu. Očigledno, zbog toga je broj demonstranata relativno mali - svega nekoliko stotina ljudi. Građani nemaju povjerenja u ličnosti koje se verbalno protive nasilju, ali se u stvarnosti ponašaju potpuno suprotno: ignorišu rezultate volje građana i provociraju organe za sprovođenje zakona", rekao je Lavrov.

Istakao je da je ruski dijalog sa Srbijom "ritmičan" i da ga karakteriše otvorenost i usmjerenost na razvoj različitih oblasti saradnje, uključujući i oblast sigurnosti , kao i da je Moskva uvijek spremna da pruži podršku "srpskim prijateljima".

"Opšte stanje u Srbiji ocjenjujemo kao stabilno. Rukovodstvo zemlje čvrsto kontroliše situaciju, jasno shvatajući da je tu sada nacionalni interes", kazao je Lavrov.

Jedan dio srbijanske opozicije protestuje od izbora 17. decembra optužujući vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu, između ostalog i kroz fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.