Svijet
0

Kuvajt daje libijskim pobunjenicima 177 miliona dolara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kuvajt će Libijskome nacionalnom pobunjeničkom vijeću pomoći uplatom svote u iznosu od 50 miliona kuvajtskih dinara (177,2 miliona američkih dolara), kako bi se omogućila isplata plaća zaposlenicima istočnog dijela zemlje, zahvaćenog silovitim sukobima, izvijestio je u nedjelju predsjednik Vijeća Mustafa Abdel-Jalil.

"Kuvajtski emir ponudio nam je financijsku pomoć u vrijednosti 50 miliona kuvajtskih dinara. Ova će nam svota omogućiti isplatu plaća zaposlenicima koji je nisu primili već dva mjeseca. Njome ćemo pokriti 40 posto ukupnih potreba. Hitno nam je potrebna pomoć", rekao je Abdel-Jalil na konferenciji za novinare održanoj u Kuwaitu.

Kuvajt je 4. aprila, nakon Katara, bio druga arapska država koja je priznala Libijsko nacionalno pobunjeničko vijeće.

Abdel-Jalil kazao je kako su ustanici dobili i oružje od svojih "prijatelja i saveznika" ne precizirajući o kojim je državama ili organizacijama riječ.

Zapadne zemlje, koje ne žele biti uvučene u sukobe i u trećoj muslimanskoj zemlji, nakon umiješanosti u ratove u Iraku i u Afganistanu, nisu bile voljne oružjem opskrbiti libijske pobunjenike.

Britanci i Francuzi obećali su da će poslati vojne savjetnike, a Talijani razmatraju mogućnost slanja stručnjaka za vojnu obuku, ali je Jalil je kazao kako vojni savjetnici još nisu stigli u Libiju.