Na konferenciji u Abu Dhabiju
0

Libijskoj opoziciji više od milijardu dolara pomoći

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na konferenciji u četvrtak u Abu Dhabiju, arapske i zapadne zemlje obećale su više od 1.3 miljade dolara pomoći libijskom Nacionalnom prelaznom vijeću.

Italija i Francuska su ponudile nešto više od milijardu dolara dok su Kuvajt i Katar obećali 280 miliona dolara za novoosnovani fond za podršku libijskoj opoziciji.

Vijeće koje pokušava da formira alternativnu vladu režimu Moammara Gaddafija prethodno je apelovao na međunarodnu zajednicu da mu pomogne svježim prilivom "keša".

Bivši libijski ambasador u UN-u Abduraham Mohammed Shalgam koji je prisustvovao skupu kao funkcioner Nacionalnog vijeća rekao je da vjeruje da se Gaddafijeva vlast bliži kraju i pozvao NATO da usredsredi vazdušne udare na Gaddafijeve snage oko Misrate kako bi "pomogao borcima za slobodu da se probiju ka Tripoliju, prenio je AP.

Konferenciji u Abu Dhabiju prisustvovala je i američka državna tajnica Hillary Clinton koja je rekla da su u toku pregovori s ljudima bliskim Gaddafiju koji su pomenuli "mogućnost tranzicije na vlasti" ali je rekla da još nije jasno šta će se dogoditi, prenio je Reuters.

Ona, međutim, nije ponudila direktnu finansijsku pomoć SAD-a pobunjenicima, već samo 26,5 miliona dolara za pomoć žrtvama i izbjeglicama libijskog sukoba.

NATO je takođe odbacio bilo kakvu ulogu Gaddafija u budućnosti saopćivši da međunarodna zajednica, posebno UN treba da počnu pripreme za prelazak zemlje na demokratsku vlast.

Libijski pobunjenici su iznijeli u Abu Dhabiju da im je potrebno tri milijarde dolara za hranu i za zarade građanima u naredna četiri mjeseca.

Prema njihovoj procjeni, zamrznuta libijska sredstva u Italiji iznose sedam milijardi dolara, a predstavnik pobunjenika Abdurahman Mohammed Shalgam kaže da bi ona mogla da budu iskorišćena za finansiranje pobunjenika koji drže veliki dio istočne Libije.