|

Krvoproliće u Libiji - šta bi Amerika trebala učiniti?

Krvoproliće u Libiji - šta bi Amerika trebala učiniti?
0
F
FENA
22.2.2011. u 11:14
26
komentara
0

dijeljenja
Krvoproliće u Libiji - šta bi Amerika trebala učiniti? Foto: Reuters
List The Wall Street Journal piše da je administracija američkog predsjednika Baracka Obame zabrinuta da Libija možda ide prema građanskom ratu.
Iako je Washington već desetak godina uključen u neku vrstu diplomatskog angažmana s libijskim diktatorom Muamarom Gadafijem, nakon dvije decenije njegove potpune izolacije Sjedinjene Države u Libiji imaju razmjerno malen utjecaj, primjećuje njujorški dnevnik.

Navode se riječi neimenovanog visokog dužnosnika Bijele kuće koji je izjavio da Washington "nema velik utjecaj na događaje u Libiji", pogotovo stoga što se čini da je Gadafijev režim "spreman na sve kako bi se održao".

U istom listu Obaminu administraciju kritizira Paul Wolfowitz, bivši visoki dužnosnik Pentagona i bivši američki veleposlanik u Indoneziji. On smatra da bi Washington trebao otvorenije i jače podržati opozicijske snage u Libiji koje pokušavaju zbaciti Gadafijev režim.

Amerika bi trebala djelovati u skladu sa svojim načelima i vrijednostima, smatra Wolfowitz, koji upozorava da "što duže traje sadašnje krvoproliće, bit će teže normalizirati situaciju nakon Gadafijeva odlaska s vlasti". On smatra da bi Amerika mogla prekinuti unutrašnju komunikacijsku blokadu koju je posljednjih dana uveo libijski režim.

Također, Sjedinjene Države bi trebale u Vijeću sigurnosti UN-a inicirati rezoluciju koja daje ovlaštenje za međunarodne mjere kako bi se zaustavilo krvoproliće, smatra Paul Wolfowitz.

List Los Angeles Times piše o rastu cijene sirove nafte zbog situacije u Libiji, koja je veliki izvoznik energenata. No, kriza u Libiji najviše ugrožava opskrbu Evrope, jer Sjedinjene Države najviše svoje nafte uvoze iz Kanade i Meksika, tek onda iz jedne arapske zemlje, Saudijske Arabije, i na kraju Nigerije, Venecuele i Iraka, piše list iz Kalifornije.

Bloger časopisa New Yorker Andrew Solomon, prenosi Glas Amerike, piše o Gadafijevom sinu Saifu koji je putem televizije zaprijetio sugrađanima da će "krv teći rijekama", ukoliko dođe do građanskog rata.

Saif Gadafi, kojeg se smatra nasljednikom njegova oca, ima doktorat političkih znanosti s London School of Economics, a njegova je disertacija bila na temu uloge građanskog sektora u političkim reformama u Libiji. Bloger New Yorkera, međutim, primjećuje da su prijetnje Saifa Gadafija sugrađanima zvučale "dešperatno".
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...