Glasnogovornik libijske vlade
0

Musa Ibrahim: "Al-Qaida umiješana u sukobe u Libiji"

FENA
Musa Ibrahim (Foto: AP)
Musa Ibrahim (Foto: AP)
Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim izjavio je da je teroristička mreža Al-Qaida umiješana u sukobe u njegovoj zemlji i kako se to svakodnevno dokazuje.

Ibrahim je rekao da vlada ima informaciju da je jedan od čelnika Al-Qaide Abdelhak Hassad, koji se borio u više zemalja, uključujući Irak i Afganistan, napustio Benghazi i otišao u Misratu.

Hassad je "dobro poznat obavještajnim službama diljem svijeta" i sa njim je 25 dobro obučenih boraca, kazao je Ibrahim na konferenciji za novinare u nedjelju navečer.

Prema njegovim riječima, Hassad koristi jedan stari egipatski brod, koji je pun oružja i opremljen je komunikacijskom opremom.

"Nažalost zapadna koalicija zna za to, jer osmatra naše vode, i nažalost oni dozvoljavaju dobro poznatim članovima Al-Qaide da prijeđu iz Benghazija u Misratu", rekao je Ibrahim.

Ibrahim je naveo da još jedan islamski ekstremist, Ismail Salable, član Islamske borbene skupine u Libiji, zajedno s Al-Qaidom obučava 200 fundamentalista u vojnom kampu u Benghaziju, prenosi agencija AFP.

Njima pomaže još 20 ljudi iz Katara, dodao je Ibrahim.

Sin libijskog čelnika Saif al-Islam Gadafi izjavio je u intervjuu za Washington Post da o reformama u Libiji može biti riječi tek nakon što se završi obračun s teroristima.

On je rekao da SAD, umjesto što napada Libiju, treba da joj pomogne u borbi protiv Al-Qaide, a kada teroristi budu otjerani iz Benghazija i Misrate, doći će vrijeme razgovora o nacionalnom pomirenju i demokratiji, pod novim ustavom koji će ulogu Moamera Gadafija svesti na simboličnu.

Najveći problem su teroristi i naoružana milicija. Kada se jednom njih riješimo, sve će biti riješeno, rekao je Saif Gadafi. Washington Post konstatira da taj intervjuu ilustrira prkos obitelji Gadafi i beskompromisnost vlasti u Libiji.

Govoreći na tečnom engleskom i bez savjetnika, Saif Gadafi kaže da su protivnici njegovog oca brutalni teroristi i gangsteri, koje predvodi Al-Qaida, a koja će se uskoro urušiti zbog unutarnjih podjela.

On kaže da je rat protiv Libije pokrenut na temelju glasina i propaganda i u potpunosti odbacuje tvrdnje da su libijske snage pucale na mirne demonstrante i ubile stotine njih.

"Želimo da Amerikanci pošalju misiju koja bi ustanovila činjenice o tome što se desilo u Libiji. Ne plašimo se Međunarodnog kaznenog suda. Uvjereni smo i sigurni da nismo počinili nikakav zločin protiv našeg naroda", kaže Saif Gadafi.

On je također dodao da se američki predsjednik Barack Obama pokazao da nije drugačiji od svog prethodnika Georgea W. Busha i u tom smislu napravio usporedbu s Bushovom tvrdnjom da je irački čelnik Saddam Hussein posjedovao oružje za masovno uništenje.

Iako je ranije bilo nagovještaja da je Saif Gadafi zainteresiran za diplomatsko rješenje krize, njegov ton tokom intervjua, koji je trajao jedan sat, sugerira da donosioci odluka u Tripoliju ne žure sa traženjem političkog izlaza, konstatira Washington post.