Svijet
0

Da li je Libija sljedeća?

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Američke depeše koje su procurile, a objavio ih WikiLeaks, otkrivaju nasilje i korupciju koji vladaju u obitelji libijskog predsjednika Muammara Gaddafija i prikazuju Libiju kao zemlju s gorom upravom od Tunisa i Egipta.

U dostavljenim dokumentima opisuje se kako su obiteljska pohlepa, suparništva i ekstremna ponašanja komplicirala britanske i američke napore da normaliziraju odnose s Libijom, nakon što je ona odustala od nuklearnog oružja i osudila terorizam.

Gaddafijeva djeca rasipaju državnu zaradu od nafte i zavode teror oko sebe, što izaziva zasad još potisnuti bijes Libijaca, otkrivaju dosad neobjavljene depeše, koje sugeriraju da je Libija daleko od stabilne zemlje te da bi njen autoritaran režim mogao biti sljedeća domina koja se ruši u arapskom svijetu.

Sunday Times prenosi informacije o uhićenju Gaddafijeva sina Hanibala u Švicarskoj zbog zlostavljanja članova kućne posluge, i odgovor libijskih vlasti - prijetnju da će povući milione dolara s računa u švicarskim bankama i prestati isporučivati naftu. Skandal se smirio nakon intervencije Gaddafijeve kćeri Aishe al-Gaddafi u Švicarskoj.

Dok Hanibal upravlja dvjema najvećim naftnim i brodarskim kompanijama, potencijalni nasljednici na vlasti su dva Gaddafijeva starija sina, Mutasim i Saif al-Islam, poznata po međusobnom suparništvu i ekscentričnom, nepredvidivom ponašanju; njihov odnos preokupira strane vlade, piše Sunday Times.