Svjetska banka
0

Kriza u EU i SAD ugrožava zemlje u razvoju

FENA
Robert Zoellick (Foto: AFP)
Robert Zoellick (Foto: AFP)
Predsjednik Svjetske banke (SB) Robert Zoellick je danas u Washingtonu izjavio da razvijene zemlje treba brzo da djeluju kako bi rješile krizu u svom dvorištu prije nego što ona pohara ostatak svjetske privrede.

Zoellick je u Washingtonu, uoči godišnje skupštine SB i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 23. do 26. septembra, rekao kako "Evropa, Japan i Sjedinjene Američke Države moraju da rade na tome da rješe svoje velike ekonomske probleme prije nego što oni postanu još veći problem za ostatak svijeta", prenijela je francuska novinska agencija AFP.

"Ne učiniti to bi bilo neodgovorno", istakao je Zoellick, svojevremeni visoki funkcioner administracija SAD-a.

Zoellick je upozorio siromašnije zemlje na rizik od krize u razvijenim privredama.

"Neki zvaničnici iz razvijenih država govore tako kao da su njihovi problemi samo njihova stvar. To nije istina," primjetio je Zoellick.

Prvi čovjek Svjetske banke je iznio mišljenje da je "malo vjerovatno" da će u SAD-u, Evropi i Japanu opet doći do recesije.

"No, moja vjera u to se svakim danom smanjuje zahvaljujući stalnom prilivu loših ekonomskih vijesti. Svijet se nalazi u zoni opasnosti", upozorio je Zoellick.

Zoellick je podsjetio kako su "mnogi ljudi 2008. godine rekli da nisu vidjeli nadolazak tržišnih turbulencija. Lideri danas ne mogu da se posluže takvim opravdanjem", zaključio je predsjednik SB-a.