Robert Zoellick
0

Svjetska privreda je ušla u opasnu fazu

SRNA
Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick rekao da problem duga zemalja Evrope znatno više zabrinjava nego srednjoročne i dugoročne posljedice smanjivanja kreditnog rejtinga SAD-a koje je izazvalo paniku na tržištu.

On je upozorio da je svjetska privreda ušla u novu, opasnu fazu koja razvijenim zemljama ostavlja vrlo malo manevarskog prostora".

"Na početku smo nove i drugačije oluje, ova kriza nije kao ona iz 2008. godine. Za posljednje dvije nedjelje pošli smo od jedva postignutog oporavka - i to uz dobar rast u zemljama u razvoju i drugim, kao što je Australija, i uz nešto uzdržaniji rast u razvijenim zemljama, i stigli do nove i opasnije faze", rekao je Zoellick.

On je u intervjuu za nedjeljnik "Weekend Australian" istakao da kriza u zoni eura "može biti najvažniji problem" privrede svijeta i pozvao evropske države da što prije preduzmu nužne mjere.

"Pouka iz 2008. godine je to da što se duže čeka, mjere moraju biti grublje", rekao je Zelik i pozvao premijera Velike Britanije Davida Camerona da, uprkos nemirima, ostavi na snazi "neophodne mjere štednje".

Zoellick je ukazao da će sadašnja kriza "istorijski gledano vrlo brzo" premjestiti ekonomsku moć sa Zapada u Kinu.