{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svijet je na pragu nove ekonomske krize

F
19.9.2011. u 18:21
0
21
Svijet je na pragu nove ekonomske krize
0
Svijet je na pragu nove ekonomske krize
Tri godine nakon bankrota američke investicione banke "Lehman Brothers", svijetski finansijski sistem je ponovo na putu da zapadne u još jednu veliku krizu, a u opasnosti su oporavak globalne privrede i buduće uređenje Evrope, navodi se u analizi agencije Reuters.
Sve su glasniji pozivi finansijskim liderima najvećih svijetskih privreda, koji se krajem ove radne nedelje sastaju radi odluke o preduzimanju odlučnijih mjera za razriješenje krize, pri čemu pomoć ne bi bila u tolikom obimu kao paket od jednog biliona dolara iz marta 2009. godine, ali ipak jednako značajna kad je riječ o mjerama.

Glavni izazov je da se izbjegne da državna dužnička kriza sa epicentrom u Grčkoj preraste u pravu bankarsku krizu, i to će biti centralna tema razgovora sastanka Grupe 20 najrazvijenijih svijetskih privreda i onih sa brzim rastom u četvrtak i petak, 22. i 23. septembra, u Washingtonu.

Takva kriza bi mogla da zahvati i druge prezadužene evropske države, što bi rezultiralo nekontrolisanim bankrotima i ponovo bacilo taj region i svijet u cjelini u ekonomsku i finansijsku krizu, smatraju analitičari Reutersa.

"Ušli smo u opasnu novu fazu krize. Da bismo iz nje isplovili, potreban nam je snažan politički vjetar u čitavom svijetu, liderstvo a ne balansiranje na ivici", izjavila je u četvrtak izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Političke prepreke rješenju krize su i dalje značajne, ali ako bar dijelove programa za rješenje krize odobre ministri finansija i guverneri centralnih banaka država G20, a njihove vlade nastave da ih primjenjuju, stručnjaci ističu da bi turbulencije na tržištu trebalo da popuste.

Pogoršanje krize podstiču dva faktora: političko neslaganje unutar Evrope oko toga u kojoj mjeri treba podržati prezadužene članice eurozone, koje primjenjuju oštre mjere štednje, kao i ranjivost evropskog bankarskog sistema, posebno u Francuskoj, gdje banke posjeduju 671,6 milijardi eura vrijedne obveznice članica eurozone sa visokim javnim dugom.

Ta dva faktora podstiču jedan drugog i čine začarani krug, upozoravaju ekonomisti. Da bi se to prekinulo, preduzimaju se, između ostalog, slijedeće mjere: sve više centralnih banaka u svijetu olabavljuju monetarnu politiku, evropski ministri finansija razmatraju povećanje obima 440 milijardi eura vrijednog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, a vlade postižu napredak, iako spor, na sniženju budžetskog deficita.

Poslednji sastojak plana za rješenje krize čini politička rješenost za provođenje paketa mjera.

"Alternativu čini politička paraliza, koju trenutno vidimo u mnogim zemljama i koja bi mogla da rezultira značajnim rizicima na duže staze. To predstavlja veliki razlog za zabrinutost", upozorio je stručnjak neprofitne konsultantske organizacije "Brookings Institutions", Eswar Prasad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: