Pesimistična prognoza
0

Lagard: Nijedna zemlja nije imuna na posljedice krize

FENA
Kristin Lagard
Kristin Lagard
Svjetska ekonomska prognoza je "prilično pesimistična" i zahtijevat će od svih zemalja da preduzmu mjere, počev od onih u Evropi, kako bi se izbjegla eskalirajuća kriza koja nosi rizik od globalne depresije, izjavila je izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

Ona je na forumu u američkom State Departmentu u Washingtonu rekla u četvrtak da je prognoza svjetske privrede sada prilično pesimistična, i dodala da "nijedna privreda na svijetu, bilo da je ona siromašna, u razvoju, srednje razvijena ili bogata, neće biti imuna na krizu koja trenutno eskalira", prenosi Reuters.

"To nije kriza koju može riješiti jedna grupa zemalja koja će primijeniti određene mjere. Nadamo se da će taj problem biti riješen tako što će sve zemlje, svi regioni, sve kategorije zemalja preduzeti potrebne mjere", istakla je Lagardova.

Direktorica MMF-a je ipak uočila nekoliko ekonomskih svijetlih tačaka u zemljama Azije i Latinske Amerike, za koje navodi da su, uz pomoć Fonda, tokom kriza 1980-ih i 1990-ih preduzele korake kako bi se izborile sa slabostima u domaćim bankarskim sistemima i regulatornim okvirima u sektoru finansija.

"Svi izazovi na koje su naišli u vrijeme azijske i latinoameričke krize su im sad dobro došli, rekla je Lagardova i dodala da će borba protiv krize zahtijevati napor i prilagođavanja i da će morati da bude pokrenuta u epicentru problema, u kojem se nalaze evropske zemlje, a posebno članice eurozone".