Studenti napali princa
0

"Kraljevskom paru skinuti glavu" zbog većih školarina

Sarajevo-x.com
Bijesni studenti su u četvrtak napali automobil kojim se vozio princ Charles i njegova supruga Camilla, uništavali su zgrade i sukobili se sa policijom, sve zbog povećanja školarina na univerzitetima u Velikoj Britaniji.

Demostranti su se okomili na skupocjeni Rolls Royce koji je prolazio zakrčenom ulicom prema teatru. Grupa od dvadeset studenata je udarala automobil pesnicama, štapovima i flašama. Razbili su prozor i oštetili karoseriju. Čuli su se i povici da kraljevskom paru treba "skinuti glavu".

Adnan Nazin, dvadesetrogodišnji pedijatar koji je bio među demostrantima, rekao je da je da je princ Charles (62) bio miran, te da je štitio svoju suprugu kako ne bi bila povrijeđena.

Šef policije Paul Stephenson je rekao da će biti pokrenuta istraga zbog nasilja koje se dogodilo u četvrtak, javlja AP.

Britanski premijer David Cameron je rekao da je nasilni čin protiv kraljevskog para "šokantan i za žaljenje".

"Jasno je da je manji dio demostranata odlučno došao da vrši nasilje, napadne policiju i napravi materijalnu štetu. Svi se moraju suočiti sa zakonom", rekao je Cameron.

Iz policije je saopšteno da nije jasno da li je kraljevski par namjerno napadnut, ili su se samo našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Studenti su se na proteste odlučili nakon što je usvojen plan o povećanju školarine koja sada iznosi 10.700 eura godišnje.