Svijet
0

Studenti se sukobili sa policijom u Londonu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Nezadovoljni britanski studenti sukobili su se danas sa policijom tokom protesta ispred zgrade Parlamenta, povodom namjere Vlade da poveća univerzitetske školarine za tri puta.

Demonstranti su upali na trg ispred Predstavničkog doma dok su se poslanici pripremali za glasanje o povećanju školarina na oko 9.000 funti godišnje.

    Studenti su nekoliko puta pokušali da se probiju kroz policijksi kordon, a u jednom trenutku oborili su metalnu ogradu oko Parlamenta i bacali njene dijelove na policajce.

    Pripadnici snaga reda gađani su palicama, staklenim bocama i petardama, a policajci na konjima pokušali su da održe kordon.

    Prijedlog o podizanju školarina izazvao je velike tenzije unutar koalicije konzervativaca i liberal-demokrata, koja je došla na vlast u maju. Očekuje da će prijedlog zakona, ipak, biti usvojen.

 Liberalno demokratska stranka, na čelu sa potpredsjednikom Vlade Nikom Klegom ,obećala je uoči izbora da školarine neće biti povećane, ali je poslije sklapanja koalicije zauzela suprotno mišljenje.