Svijet
0

U Britaniji ponovno protesti studenata i učenika

FENA
Nekoliko tisuća britanskih studenata i učenika okupilo se u srijedu u centru Londona na drugom protestu ovog mjeseca protiv planova vlade da poveća za tri puta gornji iznos uplate za visoko obrazovanje na sveučilištima do 9.000 funti ili 15.000 dolara, izvijestili su britanski mediji.

Pored Londona, marševi i protesti održavaju se na sveučilištima Manchestera, Liverpoola, Sheffielda, Bristola, Oxforda, Cambridgea, Leedsa, Newcastlea, Cardiffa, Glasgowa i Edinburgha, navodi BBC.

Prema toj informativnoj mreži, u nekoliko škola Londona, Cambridgea, Leedsa i Winchestera otkazana je nastava.

Reuters prenosi da je znatno pojačana prisutnost policije na ulicama glavnog grada Velike Britanije nego prije dvije sedmice kada je šef londonske policije priznao nedovoljnu pripremljenost za suočavanje s problemima.

"Svi koji planiraju na ulicama Londona izazivati nerede te provoditi nasilje i kriminala treba da znaju kako to neće biti tolerirano i da će biti uhapšeni", rekao je Bob Broadbent nadležan za policijsku operaciju.

BBC izvještava da su na ulici Whitehall, u blizini britanskog parlamenta, demonstranti okružili policijski kombi i pokušali provaliti u njega.

Protesti su usmjereni protiv poslanika Liberalno-demokratske stranke, koji su do izbora obećavali da neće glasati za povećanje naknade za školovanje. Međutim, kada su ušli u koalicijsku vladu, revidirali su svoju poziciju, navodi BBC.

Reuters navodi da su organizatori najavili da će prošetati ispred sjedišta stranke i vlade u Downing Streetu. Agencija prenosi i sinoćnji poziv lidera liberalnih demokrata Nicka Clegaa mladim ljudima da prije nego što izađu na ulice prouče prijedloge te stranke i da "slušaju i gledaju prije nego što marširaju i viču".

"Nisu nam potrebne lekcije Nicka Clegga", rekao je predsjednik Nacionalnog studentskog saveza Aaron Porter, prenosi Reuters.

Prošlosedmični protesti, u kojima je sudjelovalo prema tvrdnji organizatora više od 30.000 ljudi, završeni su neredima u Londonu, nakon što je skupina protestnika pokušaja da prodre u ured Konzervativne stranke.

Ozlijeđeno je najmanje 14 osoba, od kojih sedam policajaca, a nakon protesta uhapšeno ih je 65, podsjeća BBC.