|

Policija istražuje kako je protest studenata prerastao u nasilje

Policija istražuje kako je protest studenata prerastao u nasilje
0
S
Sarajevo-x.com
11.11.2010. u 08:57
9
komentara
0

dijeljenja
Policija istražuje kako je protest studenata prerastao u nasilje Foto: AFP
Protesti britanskih studenata u srijedu u Londonu postali su nasilni, nakon što su demonstranti upali u sjedište Konzervativne stranke, zapalili vatru pred zgradom, polupali stakla i gađali policiju. Jedan od njih je s vrha zgrade bacio aparat za gašenje požara, zamalo pogodivši policajca.
Desetine hiljada studenata i predavača marširali su centrom grada protestvujući protiv planova da im se poveća cijena upisa na fakultete za tri puta.

Policija je pokrenula hitnu istragu, a u neredima je bilo najmanje 14 povrijeđenih, među kojima su bila sedmorica policajaca.

Šteta se procjenjuje na više desetina hiljada funti, a 35 osoba je privedeno.

Komesar Metropolitan policije, Sir Paul Stephenson, izjavio je da su neredi "sramota za London i za nas", prenosi Sky News.

"Mislim da imamo puno pitanja da sebi postavimo. Ovaj nivo nasilja bio je sasvim neočekivan i iz ovoga trebamo naučiti lekcije", kazao je i obećao detaljnu istragu.Gradonačelnik Londona, Boris Johnson, rekao je da je "manjina sramotno zloupotrijebila" pravo na protest.

Nacionalna unija studenata (NUS) saopštila je da su se u proteste uplele i osobe koje izazivaju nevolje, te da je nasilje bilo "dostojno prezira".
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...