London
0

Policija objavila snimak napada na vozilo princa Charlesa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanska policija je u utorak objavila video snimljen u trenutku napada demonstranata na vozilo princa Charlesa i njegove supruge Camille početkom decembra u Londonu, kako bi pokušala identificirati nekoliko sumnjivih osoba.

Snimke su napravile nadzorne kamere postavljene u četvrtima Regent Street i Oxford Circus, gdje je Rolls Royce prinčevskog para koji je krenuo na prijem bombardiran predmetima koji su razbili jedno staklo i umazan bojom, na margini studentskih demonstracija za povećanja univerzitetskih prava.

"Uprkos lošem kvalitetu tih snimaka, istražitelji smatraju da bi javnost mogla prepoznati osobe" na snimku, objasnila je u saopćenju londonska policija (Met) i zatražila od svake osobe koja raspolaže nekim informacijama da svjedoči, čak i anonimno.

Na videosnimku se vidi žena u crnom mantilu, s naočalama, kako razbija stražnje staklo na jednom od vozila iz službene pratnje. Prati je muškarac kojeg bi policija također željela saslušati kao svjedoka.

Policiju interesiraju također dvije sumnjive osobe, dva muškarca koja su odvojeno napala vozilo. Ni princ Charles ni vojvotkinja od Cornwalla nisu povrijeđeni u tom incidentu. Camilla je međutim, bila u "kontaktu" sa štapom kojim je vitlao jedan od napadača, formulacija je koju su upotrijebili istražitelji.

Ovaj napad je izazvao uzbuđenje u Velikoj Britaniji, a fotografija vojvotkinje od Cornwalla, otvorenih usta, vidno uplašene na stražnjem sjedištu, bila je na naslovnici svih novina koje su sutradan izašle. Incident je izazvao pitanja o zaštiti prinčevskog para, a policija se našla u nezgodnoj situaciji. Šef londonske policije Paul Stephenson predložio je da podnese ostavku poslije ovog incidenta, objavili su neki mediji, ali je ostavka odbijena.