Obamin historijski uspjeh
0

Kongres usvojio zakon o reformi zdravstva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnički dom američkog Kongresa, tijesnom većinom glasova, usvojio je u zakon o sveobuhvatnoj reformi zdravstva, što su mnogi američki mediji ocijenili kao historijsko dostignuće administracije predsjednika Baracka Obame.

Sa 220 glasova za i 215 protiv, Predstavnički dom usvojio je sinoć Zakon o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti koji treba da proširi zdravstveno osiguranje na 47 miliona građana Sjedinjenih Američkih Država koji nisu osigurani.

Poslije 14 sati burne rasprave, zakon je podržalo 219 demokrata, dok je 39 bilo protiv. Kongresmen iz Louisiane Joseph Gao jedini je republikanac koji je podržao zakon, dok je 176 bilo protiv.

Za usvajanje zakona demokratima je bilo potrebno 218 glasova.

Bitka za glavni prioritet Obamine unutrašnje politike sada se seli u američki Senat, čiji je rad na verziji ovog zakona nekoliko sedmica u zastoju, dok lider demokrata Harry Reid pokušava da pronađe pristup koji će mu osigurati neophodnih 60 glasova.

Razlike između zakona u Senatu i Predstavničkom domu moraju naposljetku da budu usaglašene, a konačna verzija zakona usvojena u oba doma Kongresa, prije nego što je predsjednik potpiše, naveo je Reuters.

Obama je pozdravio usvajanje zakona u Predstavničkom domu, ističući da su SAD sada "na samo dva koraka od reforme zdravstvenog sistema".

"Sada Senat mora da djeluje i usvoji svoju verziju zakona. Apsolutno sam uvjeren da će to učiniti", rekao je Obama i dodao da očekuje da će se do godine zakon potpisati.

Novi zakon o reformi zdravstvene zaštite u SAD uspoređuje se po važnosti sa uvođenjem sistema socijalnog osiguranja 1935. godine i programa zdravstvene zaštite za starije građane "Medicare" 1965. godine.

Zakon, za čije provođenje će biti potrebno blizu 900 milijardi dolara u narednih 10 godina, trebalo bi da riješi problem 47 miliona Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja i, između ostalog, umanji cijenu osiguranja građanima sa srednjim i nižim prihodima kroz obaveze većih kompanija da osiguravaju zaposlene, kao i ukine praksu uskraćivanja osiguranja zbog ranije bolesti.